Хора с увреждания се събраха на протест пред Министерския съвет

...
Хора с увреждания се събраха на протест пред Министерския съвет
Коментари Харесай

Протест на хората с увреждания заради ТЕЛК-овете

Хора с увреждания се събраха на митинг пред Министерския съвет с гледище в дневния ред на държавното съвещание тази седмица да влезе Наредбата за здравната експертиза. Целта е да се подсигуряват по-кратки периоди за издаване на решения на комисиите ТЕЛК.

Представители на протестиращите бяха позволени до деловодството на Министерския съвет, с цел да внесат протестната нота. В нея те упорстват неотложно да бъдат признати измененията в Наредбата за здравната експертиза, с които се вкарва нова формула за установяване на проценти ТЕЛК.

Другото, за което упорстват, са законодателни промени, с които когато изчете срокът на едно ТЕЛК решение, само че човек не е минал на преосвидетелстване, той да не губи обществените си права. Такъм законопроект има импортиран в Народното събрание, само че той планува човек да не губи единствено обществената помощ, която сега получава, като това не се отнася за инвалидните пенсии.

Протестиращите възнамеряват шествие до Народното събрание, предава БНР.

От Министерството на здравеопазването осведомиха с писмо до медиите, че е належащо време, с цел да се трансформират и да бъдат утвърдени новите текстове в наредбата. Подчертава се, че са нужни мненията на профилираните експертни сформира към НЕЛК, на експертните препоръки по съответните медицински специалности, които се чакат в границите на този месец.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР