Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет (МС).

...
Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет (МС).
Коментари Харесай

Експерт: Законът за хората с увреждания ощетява мнозина

Хора с увреждания излязоха на митинг пред Министерския съвет (МС). Те упорстват в дневния ред на държавното съвещание тази седмица да бъде Наредбата за здравната експертиза (НМЕ). Целта е да се подсигуряват по-кратки периоди за издаване на решение на ТЕЛК, а съпътстващите болести също да се вземат поради към главното.

Председателят на Пациентска организация „ Заедно с теб ” Пенка Георгиева разяснява, че би трябвало незабавно да се задвижи законопроектът за изменение и
допълнение на Закона за хората с увреждания (48-254-01-75 от 29/11/2022) и идентично Законът за здравето, за осъществяване на нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да употребяват подкрепа/права, и след приключване на периода на експертното им решение от ТЕЛК, ако са подали заявление-декларация за преосвидетелстване в нормативно избрания период, само че не са били преосвидетелствани навреме от органите на здравната експертиза.

" Относно Наредбата за здравна експертиза считаме, че измененията се движат по нормативно избраните периоди и e належащо време да се нанесат нужните промени от публичните съвещания. Настояваме незабавно да бъдат изискани мненията по проектонаредбата от профилираните експертни сформира към НЕЛК, както и от Експертните препоръки по съответните медицински специалности ", сподели Пенка Георгиева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР