Слава на Хонконг: Съдът отхвърли искането на длъжностно лице за забрана на песен

...
Хонконгски съд отхвърли искането на правителството да забрани от интернет
Коментари Харесай

Хонконгски съд отхвърли искането на правителството да забрани от интернет неофициалния химн на про на острова -движение за демокрация.

Съдия Антъни Чан постанови, че предоставянето на забраната може да има "смразяващи ефекти" върху свободата на словото.

Властите бяха ядосани, когато чуха Слава на Хонг Конг да се пуска вместо китайския национален химн по време на международни спортни събития.

Те заеха по-твърда позиция спрямо протестите през последните години.

Хонконг е част от Китай, но има известна автономия от края на британското управление през 1997 г. Кампаниите казват, че оттогава демократичните свободи са били постепенно ерозирани.

Те казват, че опитите за забрана на песента са друг знак за репресиите на Пекин срещу несъгласието срещу китайското правителство.

Властите се опитват да изтрият или маскират всички следи от песента онлайн в продължение на месеци. Glory to Hong Kong също е забранена в училищата от 2020 г.

Правителството на Хонконг също отправи петиция до Google песента да бъде премахната или класирана по-ниско в резултатите от търсенето; искане, което компанията последователно отхвърля.

Министърът на правосъдието Пол Лам Тинг-куок поиска през юни съдът да издаде временна забрана за забрана на рекламирането на песента , разпространявани или извършвани „с намерение да подтикнат други към отцепване или с бунтовнически намерения“.

Но в своето решение съдията написа: „Вярвам, че намесата в свободата на изразяване тук, особено на невинни трети страни, е това, което се споменава в публичното право като смразяващ ефект“. Той не уточни кого има предвид под „невинни трети страни“.

Протестната мелодия е написана на кантонски по време на големи демонстрации през 2019 г. и е възприета широко от протестиращите. Включва текста: „Революцията на нашето време. Нека хората царуват, горди и свободни, сега и завинаги. Слава на теб, Хонконг“.

В отговор след демонстрациите Китай наложи широкообхватен закон за националната сигурност, за да възстанови стабилността в града. Критиците казаха, че е предназначена да потисне несъгласието и да намали автономията на Хонконг.

Миналата година свирещ на хармоника беше арестуван за изпълнение на песента пред британското консулство в Хонконг да скърбят за смъртта на кралица Елизабет II.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР