Хондураското правителство въведе полицейски час в два града в Северен

...
Хондураското правителство въведе полицейски час в два града в Северен
Коментари Харесай

Полицейски час беше въведен в два града в Северен Хондурас след нападения, взели над 20 жертви

Хондураското държавно управление вкара полицейски час в два града в Северен Хондурас, откакто общо над 20 души бяха убити при разнообразни набези през уикенда на фона на ескалиращо принуждение в страната, съобщи Ройтерс.

Президентът Сиомара Кастро разгласи 15-дневен комендантски час в град Чолома от 21:00 до 04:00 ч., който влезе в действие неотложно, и в Сан Педро Сула в същия период от денонощието, единствено че там той ще влезе в действие от 4 юли и също ще важи за период от 15 дни.

„ Предприети са голям брой интервенции, претърсвания на адреси и арести, ситуирани са и контролно-пропускателни пунктове ", заяви президентът посредством Туитър.

В събота вечер тежко въоръжени лица откриха огън в билярдна зала в един от кварталите на Чолома, индустриален център в Северен Хондурас, и убиха 13 души; един човек е тежко ранен, заяви пред Ройтерс полицейски представител.

Той добави, че също в събота са осъществени минимум 11 обособени убийства в региона на долината Сула, в това число в град Сан Педро Сула, различен индустриален център.

В някои региони на Хондурас е оповестено отчасти изключително състояние още от декември като мярка за справяне с насилието на локалните незаконни банди и да се постави завършек на кървавите войни за територия сред тях.

Вътрешният министър Густаво Санчес разгласи на конференция през вчерашния ден, че в околните дни държавното управление ще предложи на Конгреса „ да класифицира членовете на незаконните структури „ мара " (бандите) като терористи ". Той добави, че към долината Сула, където се намират и двата проблематични града Чолома и Сан Педро Сул, ще бъдат изпратени подкрепления от 1000 служители на реда и военни.

Властите също така оферират премия от 800 000 лемпира (ок. 33 000 долара) за сведения, които биха могли да оказват помощ за определяне и залавяване на отговорните за убийствата в Чолома, заяви президентът.

Нападенията от уикенда бяха осъществени единствено дни след кървясъл случай предходната седмица в женски затвор край столицата Тегусигалпа, при който при безредици в мястото за отнемане от независимост, провокирани от членове на банди, бяха убити 46 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР