Холандската полиция арестува трима души в музея Mauritshuis в Хага,

...
Холандската полиция арестува трима души в музея Mauritshuis в Хага,
Коментари Харесай

Активист си залепи главата за Момичето с перлената обица на Вермеер в Нидерландия

Холандската полиция арестува трима души в музея Mauritshuis в Хага, откакто шедьовърът от златния век на Йоханес Вермеер " Момиче с перлена обица " стана последната цел на протестиращите против добива на изкопаеми горива, съобщи Днес.бг.

Видео, оповестено в обществените медии, демонстрира двама мъже, облечени с тениски Just Stop Oil пред картината, единият от които се пробва да залепи бръснатата си глава върху творбата, до момента в който другият изпразва нещо, което изглеждаше като консерва с доматена чорба.

В изказване на музея се споделя, че творбата, която е била зад стъкло, е прегледана от реставраторите и не е развалена. " Изкуството е беззащитно и Mauritshuis изрично отхвърля опитите да го наранят с каквато и да е цел ", споделят от музея.

Протестиращият в Маурицхейс в Хага споделя, че картината на Вермеер е предпазена и фина за разлика от " бъдещето на нашите деца ".

Това се случи, откакто членове на немска екологична група, Letzte Generation (Последно поколение), хвърлиха картофено пюре върху Les Meules (Копи сено) на Клод Моне в музея Барберини в Потсдам, отвън Берлин, в неделя.

Десет дни преди този момент деятели Just Stop Oil заляха с доматена чорба Слънчогледите на Винсент ван Гог в Националната изложба в Лондон, преди да се залепят на стената под творбата на изкуството, едно от най-важните съкровища на галерията. Les Meules и Sunflowers също бяха зад стъкло.

" Как се чувстваш, когато видиш нещо красиво и скъпо да се унищожава пред очите ти? " попита един от протестиращите в Хага. " Чувстваш ли се засегнат? Добре. Къде е това възприятие, когато видиш по какъв начин планетата е унищожена? "

На виковете " Засрамете се! ", " Нецензурно ", " Глупаво " и " Махнете се оттова " от страна на посетителите на галерията, той сподели, че картината е " предпазена със стъкло и е напълно наред ", само че че " бъдещето на нашите деца " не е. Полицията в Хага заяви, че трима души са задържани за " обществено принуждение против артикули ".

Mauritshuis е дом на голям брой творби на холандски майстори. " Момичето с перлена обица " се считана за най-голямото му богатство, както и " Урокът по анатомия на доктор Николас Тулп " на Рембранд.

Говорител на музея, Рене Тимерманс, сподели пред вестник AD в сряда, че е квалифициран допустимо най-добре за сходни произшествия. " Вътрешно имаше доста съвещания за това какви спомагателни ограничения можем да предприемем ", сподели той.

Тимерманс отхвърли да каже какви може да са тези ограничения, само че сподели, че макар че на посетителите е позволено да носят единствено " дребна ръчна чанта " в музея, претърсването им би стигнало прекомерно надалеч. " Никога не можете на 100% да предотвратите протестни дейности ", сподели той.

BREEK - Meisje met de parel van Johannes Vermeer besmeurd in.
— Steven Bakker (@Kolpen)

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР