Ходим ли на профилактични прегледи и колко често посещаваме личния

...
Ходим ли на профилактични прегледи и колко често посещаваме личния
Коментари Харесай

Българинът и прегледите - защо избягваме годишната профилактика при личния лекар

Ходим ли на профилактични прегледи и какъв брой постоянно посещаваме персоналния си доктор? Ново изследване на Евростат разгласи, че единствено 50% от българите са направили годишния си профилактичен обзор, който е наложителен. Защо това е по този начин и за какво резултатите провокираха неодобрение измежду фамилните лекари - посетител с коментар по тематиката в Сутрешния блок на БНТ1 беше доктор Любомир Киров – ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.

По думите му, самото изследване не е добре конструирано и не е с задоволително точни данни.
Д-р Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България: 50% от подлежащите пациенти над 18 години са провели профилактичен обзор, което изобщо не е дребен % и с това би трябвало да се похвалим, а не да се подлагаме на критика. Здравето е отговорност на всеки един човек и аз приканвам нашите съграждани да употребяват тази опция, тъй като има какво да получат.
Според доктор Киров, у нас има нужда за въвеждане на система за авансово записване за прегледи при персоналните лекари, каквато е практиката в множеството страни от Европейски Съюз.
Д-р Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България: Не ме питайте мен. Като стана министър-председател или министър, ще го мисля... Коментирали сме този въпрос с сътрудници, там има обществен миг и дял, който не е за занемаряване - това са гласоподавателите. Същото е и при здравното обезпечаване.
Д-р Киров прикани жителите да се ваксинират, като акцентира, че не е належащо те да бъдат особено търсени от фамилните си лекари. Той изясни, че това е изключително значимо по отношение на увеличението на случаите на морбили през последните дни у нас.

Междувременно, едвам 1/5 от българите у нас са посетили стоматолог през 2017 година, сочат данните в изследването на Евростат. Резултатите демонстрират още, че единствено 2% от сънародниците ни са посетили зъболекаря си повече от пет пъти в границите на година. Какви са аргументите да не посещаваме стоматологичния кабинет и за какво е значимо да го вършим - вижте повече в директното включване на Тереза Ставрева.

 БЛС и Касата договориха повече посоки за проучвания и прегледи следващата година БЛС и Касата договориха повече посоки за проучвания и прегледи следващата година
Извънреден събор на Българския лекарски съюз. Съсловната организация взема решение дали да подпише анекса към Националния рамков контракт, който ще важи през...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР