Хлябът е задължителен елемент от трапезата. Днес ви представяме изпитана

...
Хлябът е задължителен елемент от трапезата. Днес ви представяме изпитана
Коментари Харесай

Питка за всеки повод – как да си направим най-вкусната погача (ВИДЕО)

Хлябът е наложителен детайл от трапезата. Днес ви представяме изпитана рецепта за питка от Диди. Тя е подобаваща за всеки празничен мотив, както и просто за вечеря.

За рецептата ни трябват:
1 кг брашно,
2 яйца,
2 с.л. олио или разтопено масло,
1 ч.ч. кисело мляко,
300 мл хладка вода,
1 с.л. сол,
1 с.л. захар,
1 кубче квас,
сусам по избор.

Приготвянето стартира като си подготвим маята. За задачата пускаме кубчето квас в хладката вода и прибавяме захарта, с цел да активираме маята. Брашното пресяваме в тава. Пресяването се прави, с цел да бъде по-пухкава питката. След като маята се разтвори я изсипваме в кладенчето, което сме създали в брашното. След това прибавяме едното яйце и белтъка на другото. Останалият жълтък резервираме. Следва месенето на тестото.

В началото можем да използваме лъжица, а като разбъркаме малко прибавяме и киселото мляко. След това прибавяме мазнината и солта. Към този миг тестото към този момент е готово за месене на ръка. Месим го до момента в който стане безпрепятствено и спре да залепва. Когато го омесим го разрязваме на две равни елементи и го оставяме няколко минути да почине. След това разточваме две тънки кори, като всяка мажем с масло.

Можем да намажем с пръсти или пък да разтопим маслото авансово и да намажем с четка. Слагаме корите една върху друга и разрязваме на 16 релативно равни части. След това навиваме всяко на кифличка и ги редим в тавата. Оставяме тестото да втаса, до момента в който бухне по този начин, че да запълни съда. След това намазваме с жълтъка, който ни е останал и в случай че желаем поръсваме със сусам. Печем за двайсетина минути на 200 градуса и сме подготвени.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР