Хлебарският бизнес не се е отказал от искането си за

...
Хлебарският бизнес не се е отказал от искането си за
Коментари Харесай

Мариана Кукушева: Искаме държавата да свали ДДС за хляба на ...

Хлебарският бизнес не се е отказал от настояването си за 9% Данък добавена стойност. Единствената регулация би трябвало да мине през Данък добавена стойност. Предстои ни среща с финансовото министерство на тази тематика в най-скоро време. Това сподели Мариана Кукушева, ръководител на Националния съюз на хлебарите и сладкарите /НСХС/ у нас в „ Денят с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

Тя напомни, че съгласно всички прогнози, а и освен у нас, инфлацията ще продължи.

„ Цената на енергоносителите се качи 4 пъти, а цената на газа 5 пъти. Тези 400-500% и цената за звук брашно мина 1000 лв.. Имаме предпочитание, само че не знаем дали ще имаме благоприятни условия да задържим цената. Давам образец за хлебозавод, който поддържа съвременна технология. Ако през юни сметката му за ток е била 60 000 лв., то последната му сметка е за 312 000 лв.. А този цех употребява и синьо гориво в софтуерния си развой. Имаме 5-6 непринудено затворени хлебозавода “, напомни Кукушева.

Председателката на НСХС счита, че „ човешките уши са най-чувствителни, когато става въпрос за цената на хляба, тъй като той се разпознава с живота. При нас цената е вдигната единствено в границите на 35%, а в Европа – два пъти, добави тя.

„ Опитваме и да повишаваме заплащането в нашия отрасъл. Недостигът на фрагменти при нас е непрекъснат. Трябва да има оптимизация в държавната администрация – не става единствено със съкращаването на хора в пенсионна възраст. В бизнеса има 1,2 милиона заети, а има 1,2 милиона в администрацията. Това е един човешки капитал, който би трябвало да се употребява “, сподели Мариана Кукушева.

Тя акцентира, че в бранша на хлебопроизвоството няма картелно съглашение. Национален статистически институт прави всеки 6 месеца изследване, което дефинира междинна цена на кг самун.

„ На пазара се вижда повишаване на пазарната цена на хляба, само че сред нея и доставната цена има едни 50%. Никога до момента в страната не са влизали толкоз пари от Данък добавена стойност – тъй като пораства данъчната основа. Апелът ни е да има вярно преразпределение на този запас от потребителите. Не сме се отказали и от 9% Данък добавена стойност “, акцентира тя.

Мариана Кукушева напомни, че след 2 години планираме да влезем в еврозоната. „ Ако няма политика, която да насърчава повдигането на приходите, това няма да се случи.

Бизнесът желае най-малко 60% от новите им разноски да са обезщетени, а не 30% като в този момент. Хлебарският бизнес не разрешава през днешния ден да затвориш и след няколко дни да отвориш отново. Тук имаме целогодишни контракти и се търси предвидимост “, изясни ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите у нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР