Хлапетата радостни: Мамо, ще плюем в училищеЧакат обществената поръчка за

...
Хлапетата радостни: Мамо, ще плюем в училищеЧакат обществената поръчка за
Коментари Харесай

Директор: За връщането в клас питайте арменския поп

Хлапетата радостни: " Мамо, ще плюем в учебно заведение " Чакат публичната поръчка за тестванията, допустимо е да се забави до 8 ноември, сподели Денков


" Питайте арменския поп по кое време ще се върнат децата в клас ". Така разяснява обстановката учебен шеф незабавно след отрасловия съвет за възобновяване на присъственото образование, който се организира във вторник. Директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който управлява множеството учебни шефове, пък се пошегува: " Да Ви дам телефона на папата? " Причината е, че сега има разнобой сред учители, шефове, родители и деца за връщането в класните стаи. Повечето от шефовете и учителите винят за хаоса не просветителното, а здравното министерство, чиито условия просветните управляващи са длъжни да извършват.Докато преди дни родители упорстваха да има присъствено образование, с цел да не отсъстват от работа, откакто бе огласена концепцията децата да отидат в клас със щадящ тест, доста от родителите излязоха на протест. Учителите също, в случай че им се наложи да се имунизират или да си вършат тест през три дни, с цел да преподават.

Оказа се, че не е угодно за никого връщането в класните стаи, в случай че за него се постанова тестване. Много от учителите отхвърлят да се имунизират, а множеството отхвърлят и да ги " бодат в носа " за каквито и да било проби. Синдикат " Образование " съобщи, че над 70 на 100 от преподавателите не желаят да се подлагат на проби или имунизират. Някои от тях имат основателния проблем, че са с автоимунни болести, а към момента нито една институция не се е произнесла по какъв начин би трябвало да се подходи към хора с сходни заболявания. " Аз имам 6 учители с положителни проби за коронавирус и не мога да намеря с кого да ги заместя. Едно е, в случай че чужд преподавател влезе в класната стая, друго е, в случай че влезе в платформата и никой от учениците не го познава, а и той не познава никого от тях. На процедура урок няма да стане ", споделя Диян Стаматов.Към момента към момента не е ясно по кое време ще се върнат на учебно заведение първата група възпитаници, които са в началния курс и за която МОН твърди, че би трябвало да се върнат присъствено. За тях контузията от " Тука има, тука нема " присъствено и отсъствено образование е най-голяма, тъй като те съвсем не познават нито съучениците си, нито учителите си.Самите преподаватели пък са скептични, че въобще ще могат да преподадат нещо, в случай че би трябвало да вършат и проби. " Как един преподавател ще прави проби на 25 деца за 12 минути? ", " Това няма да проработи ", " Няма да дам да вършат опити с детето ми! " - това са единствено част от забележките на родителите. Към тях обаче се причисляват и шефове - шефът на 107-мо учебно заведение Данко Калапиш съобщи, че е невероятно да се отнеме първият образователен час два дни от седмицата, с цел да се тестват учениците. Той предлага процедура, която съществува в Германия и Гърция - родителите сами да вършат тестванията със слюнка на децата.

Диян Стаматов пък уточни, че към момента се чакат дефинитивни указания кой да тества децата, тъй като доста от учителите изрично отхвърлят да вършат сходни проби. " Има доста родители, които не имат вяра във вируса, те несъмнено ще фалшифицират тези проби ", разяснява Цветина Петрова от " Родители за безвредно обучение " пред Нова тв.Най-щастливи май са малчуганите - " Мамо, мамо, на следващия ден ще можем да плюем в учебно заведение ", декларирал първолак, а майка му показа насладата му в обществените мрежи.Вчера пък стана ясно, че за въвеждането на проби в учебно заведение ще има пролонгация, а няма да стане още от понеделник, както заяви в началото здравният министър Стойчо Кацаров. Причината е, че би трябвало да завърши оповестената от Министерство на здравеопазването социална поръчка, да се види тъкмо какви проби ще се ползват и съгласно техните характерности да се вземат решенията за логаритъма, по който ще се прави проучването.По Закона за публичните поръчки е допустимо и обжалване, което би лишило още време за процедурите. " Опитваме се да влезем в другата седмица, само че е изцяло допустимо да отидем до 8 ноември, в случай че няма цялостен локдаун ", сподели пред Bulgaria on AIR служебният министър на образованието акад. Николай Денков. " Очакваме тестванията да бъдат един от два типа: или тези, в които с тампонче от устата детето единствено се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и по-късно с пипетка се поставя наличието в теста. И двата вида се употребяват в чужбина, разликите са в това кой взима тестът и по тази причина изчакваме. Ако стартираме да обясняваме, и за двата, хората ще се объркат ",  добави още Денков.

МОН създава разнообразни разновидности, като ги съгласува със здравни специалисти, учителската колегия и наставнически организации, сподели пред bTV зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. Тя посочи, че все още към 30% от общините са в отдалечена форма на образование с ротация. За цялостното затваряне на учебните заведения в зони със заболеваемост над 750 на 100 000 решенията се взимат от общините, а не със заповед на министъра. Затова МОН няма точна численост за тях. Мария Гайдарова бе безапелационна, че тестванията за учениците ще са слюнкови. Но какви ще са тъкмо характерностите им, ще се знае след привършване на публичната поръчка. " Зависи какви проби ще бъдат предоставени - дали ще могат сами децата да ги вършат или ще имат потребност от помощ. Дали ще могат родителите да ги ползват вкъщи - дали ще имаме това доверие и равнопоставеност сред тях, или може в класната стая. Ще уточним разновидностите, откакто знаем спецификите на утвърдените проби. Засега е несъмнено, че за децата със СОП няма да може тестването да е в учебно заведение и  това ще се прави вкъщи ", сподели Мария Гайдарова. Тя посочи, че тестванията са анонимни и на никое място няма да се вписват персонални данни. В момента се изследва по какъв начин да става изхвърлянето, като се събират и правни, и медицински гледни точки.Без да е дефинитивно решение, в случай че тестванията се вършат в класна стая, няма да е нужно родителите да чакат, тъй като процедурата евентуално ще ще лишава най-малко 15 минути. Само в случай че има положителна реакция, ще се работи по процедура - класният началник ще се обади на родителя. Ако детето е в класната стая, ще се отдели. Зам.-министърът не се ангажира със период по кое време ще влязат в действие зелените документи на учителите. " Не задължаваме никого. Но в случай че желаеме безвредна среда, би трябвало да имат ваксина или да се тестват ", сподели тя. " Зеленият документ " ще се изисква всъщност от учителите, само че тестванията за тях ще са безвъзмездни, увери Денков.Засега не се разисква затваряне на детските градини. За тях МОН разписа обособени насоки преди старта на образователната година. Но в случай че има заповед на Министерство на здравеопазването, ще би трябвало да бъде изпълнена, посочи Мария Гайдарова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР