Хизбула и Израел си размениха днес ракетни удари в район

...
Хизбула и Израел си размениха днес ракетни удари в район
Коментари Харесай

Хизбула и Израел си размениха удари в близост до ливанско-израелската граница при нова ескалация на напрежението

" Хизбула " и Израел си размениха през днешния ден ракетни удари в регион наоколо до ливанско-израелската граница, оповестиха представители на двете страни в спора, представени от Ройтерс.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1033
Агенцията отбелязва, че това е следващата ескалация на насилието в района, подхранващо опасенията на Съединени американски щати, че спорът може да се разрасне и да обхване целия Близък изток.

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска формация " Хизбула " съобщи, че е свалила израелски дрон покрай границата в ранните часове на днешния ден.

Израелската войска от своя страна заяви, че е прехванала ракета, изстреляна против израелски дрон.

Ройтерс прави ангажимента, че не може да удостовери тези информации от самостоятелни източници.

Представители на ливанските управляващи оповестиха, че при израелски въздушен удар е била изумена постройка в индустриална зона покрай град Набатие, ситуиран надълбоко в територията на Ливан.

Израелската войска към този момент не е дала отговор на запитванията за коментар по въпроса.

Ливанският народен представител Хани Кобейси популяризира в интернет видеозапис на свое визитата в обекта, който по думите му, съставлява алуминиев цех, бомбардиран от Израел.

Официалната новинарска организация на Ливан ННА, която не оповестява за жертви, съобщи, че " противников дрон е изстрелял две ракети по фабрика за алуминий на пътя сред Тул и Кфур ", което е провокирало пожар.

Двама ранени цивилни са откарани в болница, сподели обаче за Франс прес кметът на Кфур Ходр Саад.

ННА заяви, че това е първият удар против региона на Набатие от последния спор през 2006 година сред Израел и " Хизбула " - мощна ливанска шиитска формация, подкрепяща палестинската " Хамас ".

" Хизбула " популяризира тази заран поредност от изказвания, в които се споделя, че групировката е поразила израелски военни обекти и бойци в регион покрай границата, при което Израел е понесъл загуби.

На 11 ноември израелската войска извърши първия си удар навътре в Ливан против автомобил в Захрани, на към 45 километра северно от границата.

Преди този случай ежедневната замяна на удари сред " Хизбула " и Израел като цяло се ограничаваше до граничната зона сред двете страни от началото на войната в Газа.

ННА заяви също за израелски артилерийски огън и въздушни набези против няколко обитаеми места в Южен Ливан.

" Хизбула " съобщи, че е свалила израелски военен дрон " Хермес 450 " " благодарение на ракета земя-въздух ", както и че е направила пет други офанзиви по северната граница на Израел.

" Докато се води война в Газа... всички сили на съпротивата... ще продължат да оказват напън върху Израел. Днес не може да се приказва за преустановяване на огъня на единия фронт, а на другия - не ", съобщи през днешния ден Хашем Сафидин, почитан член на групировката.

Проиранската формация пое през вчерашния ден отговорност за 13 набези против израелски военни позиции на фронта, в това число за офанзива против скупчване на израелски бойци благодарение на дронове камикадзе.

От 7 октомври насам при ежедневната замяна на удари в Южен Ливан са били убити минимум 90 души, множеството от които бойци на " Хизбула ", само че също и 10 цивилни, сочат данни на Агенция Франс Прес.

Според израелските управляващи от израелска страна са починали девет души, в това число шестима бойци, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР