Хирурзи от университетската болница в Льовен извършиха първата в света

...
Хирурзи от университетската болница в Льовен извършиха първата в света
Коментари Харесай

Първа успешна трансплантация на орган от прекарал COVID-19 пациент

Хирурзи от университетската болница в Льовен направиха първата в света сполучлива на бял дроб от пациент, който се е възстановил от Covid-19, оповестява " Брюксел Таймс, представен от БГНЕС.
Операцията включвала взимане на двата бели дроба от 72-годишна жена, която е била лекувана от мозъчен кръвоизлив и е била записана като донор. Жената в никакъв случай не е пушила, само че през април тази година е страдала от признаци на Covid-19 за интервал от към две седмици. Тя в никакъв случай не е била изследвана за Covid заради политиката за тестване по това време. Пациентката била в самоизолация за две седмици, като през това време брачният партньор й бил признат в болница и умрял от доказан Covid-19. Когато по-късно тя е призната в болница с мозъчен кръвоизлив, е открито, че е с негативен тест за Covid, само че има антитела, което посочило, че преди този момент е била инфектирана.
 Дронове избавят животи, придвижват органи за трансплантация Дронове избавят животи, придвижват органи за трансплантация
Дроновете се употребяват през днешния ден за разнообразни задания - снабдяване на дребни експресни пакети, подкрепяне на интервенции за търсене и избавяне,...
„ Досега, доколкото ни е известно, няма оповестени отчети за трансплантация на бял дроб от донор, оздравял от COVID-19 “, пишат хирурзите в публикация, оповестена през вчерашния ден в списанието " The Lancet Respiratory Medicine ".
Осем дни след приемането сърцето й спряло и тя била утвърдена като донор за трансплантация, според нейното авансово искане.
Получателката е на 61 години и е страдала от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя чакала седем месеца за двойна белодробна трансплантация.
ХОББ е постоянно срещано дегенеративно разстройство, причиняващо затруднено дишане и кашлица. Най-честата причина е тютюнопушенето.
 COVID-19: Какво би трябвало да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация COVID-19: Какво би трябвало да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация
Изпълнителна организация " Медицински контрол " взаимно с Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония разгласява информация какв...
Черният дроб на донора също е употребен за трансплантация. Получателят е изписан от болница 35 дни след интервенцията.
„ За разлика от няколко огнища на вирусни болести в предишното, като ебола, SARS-CoV от 2003 година, западнонилската тресчица или пандемичен грип H1N1, които останаха управляеми и най-много лимитирани в географски проект, продължаващата пандемия на COVID-19 е невиждана в съвременността ", пишат създателите. „ В бъдеще повече донори ще имат история на SARS-CoV-2. “
„ Трансплантацията мина безпроблемно и белодробният реципиент по-късно се оказа негативен за ковид “, сподели водещият хирург Лоранс Цеулеманс. „ Нямаше затруднения и след месец пациентът съумя да напусне болничното заведение в положително здраве. Три месеца след интервенцията, се оправя доста добре: белодробната функционалност е отлична и не демонстрира аномалии. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР