Хилядно множество участва в протест в Ню Йорк срещу решението

...
Хилядно множество участва в протест в Ню Йорк срещу решението
Коментари Харесай

Хиляди на демонстрация в Ню Йорк в защита на правото на аборт


Хилядно голям брой взе участие в митинг в Ню Йорк против решението на Върховния съд на Съединени американски щати да анулира федералните гаранции за правото на аборт. Протестиращите започнаха да се събират в парка “Вашингтон скуеър” в Манхатън към 18:00 ч. локално време. Броят им бързо се усилва. Мнозина пристигнаха с плакати, критикуващи решението на Върховния съд на Съединени американски щати и настояващи за право на аборт.



Протестиращите скандираха лозунги “Долу ръцете от абортите” и “Спрете войната против жените”. В акцията вземат участие освен нюйоркчани, само че и хора от други щати, в които абортите са неразрешени вследствие на решението на съда от петък, като да вземем за пример Тексас.

Около 19:30 ч. протестиращите се насочиха към площад “Фоли” в южната част на Манхатън, където се намира комплекс от федерални институции, в това число постройката на Федералния съд.



В региона на митинга има засилени полицейски патрули. Ситуацията е спокойна. По-рано в обществените мрежи започнаха да се популяризират апели за всеобщи акции в огромните градове на Съединени американски щати по отношение на решението за абортите.



В петък Върховният съд на Съединени американски щати постанови решение, с което анулира федералните гаранции за абортите. Те бяха неотложно неразрешени в няколко щата. В Ню Йорк правото на аборт е обезпечено от локалния закон.



Пред постройката на Върховния съд във Вашингтон също има митинг. Според медиите той протича спокойно, с речи на участниците, които показват опасения дали това няма да е първа стъпка към потъпкването и на други свободи, като да вземем за пример еднополовите бракове.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР