Хилядите пътуващи споделено с шофьори от социалните мрежи намаляват приходите

...
Хилядите пътуващи споделено с шофьори от социалните мрежи намаляват приходите
Коментари Харесай

МВР погна споделеното пътуване! Ето какво става в Пловдив

Хилядите пътуващи споделено с водачи от обществените мрежи понижават приходите на автобусния отрасъл с 3 млн. лв. годишно. Това сподели изследване на „ Монитор “ измежду десетките групи за съвременно превозване в интернет, написа Монитор.

Най-големи са групите за пътешестване от столицата в посока морето и Пловдив. Само за август към Бургас и назад водачи са превозили 2500 души. Повечето регионални градове има най-малко по две групи, където предлагащи и търсещи услугата се срещат. Най-голямата такава група е " Пътуващи Бургас - София и назад! ", която към този миг има близо 66 000 членове.

До Варна и мераклиите за транспорт са над 35 000

само че втората по величина група е до Пловдив, където на месец най-малко 1200 души се возят с „ частни “ водачи. По-назад са старозагорски, пазарджишки и русенски групи, наброяващи всяка от тях над 10 000 души. Общата членска маса на групите за споделено пътешестване надминава 200 000.

Цените варират съгласно марката автомобил, само че най-често са на 60% от тази на рейсовете. Така транспортът София-Бургас се търгува по 20 лв. за място при 27 лв. цена за автобусен билет. По 8 лв. пък заплащат потребителите сред София и Пловдив при 13 лева с автобуса. Около 25 лева се върти цената на север до морето при формален превоз 30 лева за място. На база забележимите ангажименти за пътувания излиза, че по линията София-Бургас лицензираните автобусни компании са изгубили близо 70 000 лв. доходи единствено през август. Пропуснатите доходи по линията София-Варна са за над 40 000. Дори в посока дребни градове като Благоевград и Монтана автобусите се разминават с приходи за по към 10 000 лева Общата сметка от всички групи е за над 3 млн. лева годишно, като

в сметките не влизат незаконните транспорти с бусове

нито уговорените отвън Facebook споделени пътувания.

Въпреки пропуснатите доходи превозвачите нямат срещу споделеното пътешестване, разяснява пред „ Монитор “ Магдалена Милтенова - ръководител на Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза, член на Националното съдружие на автобусните превозвачи и Конфедерацията на автобусните превозвачи. Протестът на сектора е против незаконни междуселищни транспорти на пасажери, където ощетяването от сходни схеми за хазната е към 300 млн. лв.. Въпреки уговорката от страна на премиера Бойко Борисов поради летния сезон дейностите против незаконните бусове са се забавили. Браншът е изпратил сигнал до основния прокурор Сотир Цацаров, който е разпоредил

инспекции от регионите прокурори във всички области

Ангажираните институции по тематиката са Министерство на вътрешните работи с Пътна полиция, Националната приходна организация и ИА " Автомобилна администрация ". От началото на годината са осъществени 16 инспекции, като са издали 17 броя акта от данъчните на водачи за 13 нарушавания. Най-честите нарушавания са неиздаване на документ за възнаграждение на транспорта и липса на фискално устройство. Една от последните акции данъчни инспектори влязоха под прикритие против водачи, които взимат пасажерите от спирки в София и ги прибират до Перник против три лв., каквато е цената и на постоянния билет по тази линия.

Проверяват микробуси, рейсове и леки коли

Затвор за транспорт на пасажери против възнаграждение без лиценз е едно от честите претенции на автобусните превозвачи до властта през последните години. Те упорстват добилият големи размери транспорт на пасажери с микробуси и баничарки в страната, по този начин и в чужбина да се криминализира, само че депутатите отхвърлиха да го вкарат в Наказателния кодекс. Затова се стигна превозвачите да се саморазправят с „ конкуренцията “, като наемат частни охранители да разгонват незаконни превозвачи от автобусните спирки из страната със закани да чупят стъкла, чистачки и огледала.

ЗАРАДИ УЧЕНИЦИТЕ

Засилват инспекциите на автомобилните транспорти

От 1 до 27 септември текат инспекции на рейсовете, с които ще се правят транспорт на деца и възпитаници. По предписание на министъра на превоза Росен Желязков е основана организация за усилване на контрола на автомобилните транспорти на пасажери и товари по отношение на идните празници и първия образователен ден. Това съобщи изпълнителният шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски на брифинг в Министерство на вътрешните работи за показване на плануваните ограничения от виновните институции заради предстоящото нарастване на придвижването по пътищата през почивните дни.

В дните 5, 6 и 8 септември 2019 година ИА „ Автомобилна администрация “ ще концентрира екипи в регионите на автогари, жп гари, летища и други, където се чака да има максимален пътникопоток. " На 7 септември 2019 година ще има дежурни екипи, които при нужда ще бъдат в подготвеност за осъществяване на пътен надзор “, разгласи Бойко Рановски. Той посочи, че инспекторите на ИА „ Автомобилна администрация “ ще ревизират за нарушавания, свързани с техническото положение на транспортните средства и спазването на нормативните условия при осъществяването на публичен транспорт на пасажери и товари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР