Хилядите чакащи сдружения с готови документи няма да ползват предимство,

...
Хилядите чакащи сдружения с готови документи няма да ползват предимство,
Коментари Харесай

Санирането стартира отново: с нови правила и без приоритет за чакащите

Хилядите чакащи сдружения с подготвени документи няма да употребяват преимущество, а ще вършат ново проучване Критерии за асортимент, които би трябвало да бъдат оповестени до края на седмицата,ще дефинират качеството на плановете и тяхното класиране Покриване на разноските за проучване и механически паспорт ще има единствено при продобиване и подписване на контракт за саниране
С три месеца забавяне от индикативните дати, санирането стартира още веднъж. Служебният министър на районното развиване Иван Шишков разгласи, че банкет на документи по програмата за саниране на жилищни здания от Плана за възобновяване и резистентност, ще стартира при започване на ноември месец.

Над 1,4 милиарда лева от (виж повече в линка). За тях ще могат да аплайват здания във всички 265 общини, с най-малко 4 независими жилища и повече от един притежател, а не както беше планувано последно - всички с над 3 жилището.

Основните промени в програмата са смяна на критериите по отношение на предната такава, което значи, че всички ще би трябвало да аплайват отначало, както и смяната на оценката - от съревнование за време, към общоприетоо класиране и оценка.
Реклама Без преимущество за чакащите
Най-важното, което би трябвало да знаят хилядите чакащи сдружения с подготвени документи, подадени по остарялата Национална стратегия за енергийна успеваемост, е че. Въпреки че такива бяха първичните известия от Министерство на регионалното развитие по времето на министър Гроздан Караджов, има нови условия, които връщат претендентите в начална фаза.

" Причините за това са другите условия за реализиране на енергиен клас по Плана за възобновяване и резистентност по отношение на изискванията по Националната стратегия за енергийна успеваемост ", показва заместник-регионалният министър Десислава Георгиева в прес-съобщението, пуснато до медиите. Всички здания, които ще бъдат подкрепени по новата стратегия би трябвало да реализират енергиен клас " B " и най-малко 30% спестявания на първична сила, а по националната стратегия условието беше за по-ниския клас на енергопотребление " С ".

Така 3311 сдружения на етажна благосъстоятелност, които са в регистъра на Българската банка за развиване (ББР), и за които предишният път не стигна финансирането, ще стартират подготовка на своите документи и кандидатстване от начало.
Класиране по точки, а не спринт
Другата значима смяна е, че към този момент няма да важи правилото " Първи по време, първи по право ". Вместо всеки подал да получава финансиране, ще има подборка и оценка.
Реклама
" Всички планове ще бъдат оценени строго, според утвърдените критерии и ще има асортимент, тъй че да сме сигурни, че ще осъществим изискванията на Европейски Съюз за реализиране на отлични резултати във връзка с енергийната успеваемост на постройките ", се цитира в известието Добромир Василев - шеф на дирекция " Жилищна политика " към Министерство на регионалното развитие. Част от критериите ще са % енергийно икономисване на първична сила, предстоящо годишно икономисване на въглероден диоксид, успеваемост на инвестицията за енергийна успеваемост, брой санирани независими обекти в постройката и други.

Допълнителни точки ще получат постройките, които плануват и построяването на други системи за постигането на клас " А " на енергийна успеваемост като внедряване на ВЕИ в постройката или допринасяне на постройката към архитектурния образ на обитаемото място, в случай че има общински наредби, изискващи избран аспект на фасадите.

Запазват се двата стадия на кандидатстване. По първия ще може да се надидатства до края на март 2023, а по втория до края на декември 2023 година. Както беше оповестено и в началото, първата група ще получи 100% финансиране, втората 80%, а 20% ще са за сметка на притежателите. Новите правила евентуално значат, че не всички, които съумеят да подадат в първия период, ще получат финансиране, в случай че не попаднат в подборът.
Кой може да взе участие и по какъв начин
" Процедурата ще стъпи на положителния опит от Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания ", акцентира министър Шишков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР