Хиляди златни кюлчета и сензационен обир, достоен за холивудски филм,

...
Хиляди златни кюлчета и сензационен обир, достоен за холивудски филм,
Коментари Харесай

Канада: Шест ареста след една година от най-голямата кражба на злато в историята на страната

Хиляди златни кюлчета и " ефектен " грабеж , заслужен за холивудски филм, само че една година по-късно канадската полиция разгласи в сряда шест ареста, свързани и " най-голямата кражба на злато " в историята на страната и контрабанда на огнестрелни оръжия, заключи Агенция Франс Прес.

На 17 април 2023 година от интернационалното летище в Торонто мистериозно е открадната пратка кюлчета чисто злато, чиято стойност се прави оценка на над 20 милиона канадски $ (13,6 милиона евро), и банкноти в задгранична валута на обща стойност 2,5 милиона канадски $.

Съкровището, което към момента не е открито , е дохвърчало от Швейцария и е било сложено в хангар на Air Canada. " Този обир беше подробно плануван и сбъднат от група нарушители както на летището, по този начин и отвън него ", съобщи на конференция началникът на полицията в Пийл Нишан Дурайапа. Според полицията парите са били употребявани за трафик на оръжие.

Полицията арестува шестима души, всички от региона на Торонто, и издава заповеди за арест на други трима обвинени, които към момента са на независимост.

Всички те са на възраст сред 25 и 54 години. До момента единствено 90 000 $ от откраднатите 20 милиона $ са възобновени под формата на гривни от полицията, която е конфискувала и 430 000 канадски $ - сума, която съгласно нея евентуално е получена от продажбата на златото. Шестстотинте златни кюлчета с общо тегло 400 кг са откраднати няколко часа след идването им в Торонто от обвинен, който се врязва с петтонен камион в склада за товари.

" Заподозреният подкара до товарната рампа, слиза от камиона си и показа подправена въздушна товарителница ", обявиха от полицията. " Малко по-късно мотокарът, съдържащ златните кюлчета и среброто, беше подложен в камиона на обвинения, който по-късно напусна мястото на случая ".

Сред задържаните са двама чиновници на Air Canada по време на обира, притежателят на бижутерски магазин и водачът на камиона, който е бил спрян на крайпътен контролно-пропускателен пункт в прилежаща Пенсилвания. На водача е повдигнато и обвиняване в Съединени американски щати за владеене на 65 противозаконни огнестрелни оръжия, за които се твърди, че са предопределени за препродажба в Канада, съобщи чиновник на американското Бюро за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР