Хиляди загинали, милиони бежанци, принудени да напуснат своите домове и

...
Хиляди загинали, милиони бежанци, принудени да напуснат своите домове и
Коментари Харесай

Между истината и пропагандата – защо Русия нахлу в Украйна

Хиляди починали, милиони бежанци, принудени да изоставен своите домове и големи опустошения – това е тъжната равносметка от продължаващата към този момент близо два месеца война в Украйна.

На фона на тази трагична обстановка, един въпрос не стопира да е обект на разпалени диспути – каква в действителност е повода за съветската инвазия?

Представители на Кремъл, в това число и самият президент Владимир Путин, на няколко пъти означиха, че една от главните цели на така наречен „ специфична интервенция “ е да „ денацифицира “ украинското държавно управление.

Руските управляващи стигнаха до такава степен, че даже упрекнаха Киев в осъществяването на геноцид в Донбас. Основателни ли са тези изказвания?

Обвинения в геноцид

Още на 9 декември 2021 година съветският президент Владимир Путин повдигна въпроса за дискриминирането, на която са подложени етническите руснаци, живеещи отвън рамките на Федерацията.

Putin compares east Ukraine war zone to genocide
— BBC News (World) (@BBCWorld)
„ Русофобията е първата крачка към геноцид. Вие и аз знаем какво се случва в Донбас. Със сигурност наподобява доста на геноцид “, съобщи тогава той. На 15 февруари тази година, броени дни преди започването на нашествието в Украйна, Путин означи: „ Това, което се случва в Донбас, е точно геноцид “. Трябва да се означи, че и до през днешния ден съветските управляващи не са показали никакви доказателства в поддръжка на тези обвинявания.

Редица интернационалните организации неотложно отхвърлиха въпросните изказвания. Сред тях е Специалната мониторингова задача на ОССЕ в Украйна. Тя стартира своята работа през март 2014 година след анексирането на Кримския полуостров от Русия. Целта ѝ беше да рапортува за протичащото се в региона по неутрален метод. Нейните представители следиха дали се съблюдава прекратяването на огъня в Донбас, като през миналите близо осем години рапортуваха за огромен брой конфликти сред украински и проруски бойци в региона.

Към днешна дата активността на Мисията е прекъсната. Това стана, откакто в края на предишния месец Русия блокира решението за удължаването ѝ. Ето какво обявиха за Vesti.bg от пресслужбата на ОССЕ: „ Мандатът на Мисията публично изтече на 31 март. Страните членки на ОССЕ към момента не са постигнали съглашение за нейното бъдеще. Преговорите за подновяването на мандата, както и за бюджета на Мисията, не престават. Те се управляват от полското председателство на ОССЕ “.

Мнението на специалистите

Проф. Михаил Алексеев е политолог от университета в Сан Диего, който е създател на редица проучвания, свързани с спора в Източна Украйна. Специално за Vesti.bg той споделя: „ Твърденията на Путин за геноцид против етническите руснаци в региона на Донбас са откровена неистина. От 2014 година проследявам интензивно отчетите на задачата на ОССЕ в регионите, окупирани от Русия, и тези, които са под контрола на украинските управляващи. Аз и моите сътрудници също по този начин организирахме изявленията с доста хора, живеещи в градове в Източна Украйна – като Харков, Дружковка и Мариупол. Данни за геноцид просто няма “.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР