Хиляди унгарци протестираха в събота срещу изборната победа на Виктор

...
Хиляди унгарци протестираха в събота срещу изборната победа на Виктор
Коментари Харесай

Хиляди унгарци протестират срещу начина, по който победи Орбан

Хиляди унгарци стачкуваха в събота против изборната победа на Виктор Орбан предходната неделя, с която той резервира конституционното болшинство на ръководещите в Народното събрание, до момента в който всички останали партии като се изключи националистите бяха изтласкани в периферията.

За разлика от победния протест в неделната нощ, когато събралите се бяха най-вече на междинна и напреднала възраст, този път улиците извършиха младежи, споделя " Ройтерс ".

 Хиляди унгарци стачкуват против метода, по който победи Орбан
© Reuters

Според уредниците спечелването на толкоз доста депутатски места от " Фидес се дължи на нечестна по отношение на опозицията изборна система и предизборната акция на Орбан, водена извънредно с всяване на боязън у популацията от имигрантите.
В обществените мрежи уредниците приканват за наново броене на бюлетините, за свободни медии, нов изборен закон и по-ефективно съдействие в редиците на разпокъсаната и съвсем изолирана от водещите медии съпротива.

 Хиляди унгарци стачкуват против метода, по който победи Орбан
© Reuters

Предварителните данни демонстрират, че " Фидес " е удостоверила и засилила въздействието си в селските региони, с помощта на което завоюва 91 от 106 едномандатни региона. Кандитатите на лявоцентристката съпротива, за сметка на това, се показаха мощно в столицата, като взеха две трети от регионите в космополитния град.

Разделението е очевидно и в обществения профил - партията на Орбан е подкрепяна от 37% от унгарците на възраст под 30 години, а в групата на тези над 50 години известността ѝ нараства до 46%, сочат данни на института Median.


© Reuters

" Не е моят министър председател ", написа на един от плакатите, които носеха протестиращите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР