Хиляди унгарски ученици и родители излязоха на протест в подкрепа

...
Хиляди унгарски ученици и родители излязоха на протест в подкрепа
Коментари Харесай

Ученици и родители излязоха на протест в подкрепа на уволнени учители в Унгария

Хиляди маджарски възпитаници и родители излязоха на митинг в поддръжка на учителите, уволнени поради присъединяване в демонстрации с претенции за по-високо заплащане , съобщи Ройтерс. Това е вторият огромен митинг в поддръжка на унгарските учители за последните две седмици.

Учителите започнаха акция, наречена " Искам да преподавам ", и приканиха за гражданско непокорство, настоявайки за по-високо възнаграждение , решение на казуса с дефицита на преподаватели и в отбрана на правото им на митинг.

Правителството на Виктор Орбан даде обещание тази седмицата да увеличи до 2025 година заплатите на учителите до 80 % от междинното заплащане на приключилите висше обучение, в това число нарастване от към една пета през идната година. Това обаче не съумя да успокои протестиращите. Повишението " няма да реши казуса, тъй като в случай че някой направи сметка, 20-процентното нарастване на заплатите няма да покрие даже инфлацията ", съобщи един от учителите, включил се към митинга в центъра на Будапеща.

За Орбан, който е на власт от 2010 година, това е най-сериозното му тестване досега, защото унгарската стопанска система се насочва към криза , инфлацията в страната е с най-високите си стойности от две десетилетия, форинтът е рекордно слаб, а средства от Европейския съюз не са отпуснати поради спор за демократичните стандарти, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Орбан съобщи, че ще увеличи заплатите на учителите, откакто Европейската комисия отпусне евросредствата по проекта за възобновяване , които бяха арестувани поради спор за върховенството на закона. Отслабването на форинта принуди през днешния ден Националната банка на Унгария незабавно да увеличи лихвения си %, защото се чака инфлацията да продължи да нараства по отношение на регистрираните през септември 20,1 % на годишна база.

Миналата седмица възпитаници, учители и родители, настояващи за повишение на виталния стандарт на преподавателите, проведоха най-голямата антиправителствена проява след преизбирането на Орбан през април.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР