Хиляди туристи и жители, бягащи от горските пожари на гръцкия

...
Хиляди туристи и жители, бягащи от горските пожари на гръцкия
Коментари Харесай

Близо 19 000 души са евакуирани заради пожара на Родос

Хиляди туристи и поданици, бягащи от горските пожари на гръцкия остров Родос, откриха леговище в учебни заведения и приюти в неделя, като доста от тях бяха евакуирани с частни лодки, защото пламъците заплашваха курортите и крайбрежните села, оповестява.

Около 19 000 души бяха евакуирани от къщи и хотели през нощта, защото пожарите, горящи от сряда, набраха скорост, пламъците доближиха крайбрежните курорти на югоизточното крайбрежие на острова.

Някои летовници споделиха, че са минали километри в ужасна горещина, с цел да стигнат на безвредно място. Мъртви животни лежат на пътя край изгорели коли.

Родос е извънредно известна ваканционна дестинация, изключително с гости от Англия.

Туроператорите Jet2, TUI и Correndon анулираха полетите за Родос, който се намира югоизточно от континентална Гърция и е прочут със своите плажове и исторически забележителност.

От TUI увериха, че екипите на компанията вършат всичко допустимо, с цел да поддържат клиентите и са изпратили спомагателен личен състав за справяне с " сложната и разрастваща се обстановка “.

„ Димът идваше. Затова всички тръгнахме пешком. Вчера изминах 12 благи (19 км) в тази горещина. Отне ми четири часа ", сподели английският екскурзиант Крис Фрийстоун.

Друг курортист, Фей Мортимър от Чешир в Северна Англия, сподели, че прекарването е било ужасяващо.

Шейн и Чарли Мърфи-Джоунс били на Роудс за женитба, когато получили сигнал за евакуация на наетата вила в събота вечер.

Пожарите са постоянно срещани в Гърция, само че изменението на климата докара до по-екстремни горещи талази в Южна Европа и доста елементи на света.

Температурите през последната седмица надвишиха 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт) в доста елементи на Гърция.

Пожарът на Корфу, остров, който се намира на запад от Гърция, пламтя на огромен фронт. Лодки в региона са били изпратени, с цел да изтеглят жителите по море, сподели държавен чиновник.

Представител на пожарната сподели, че горските пожари на Родос са засегнали 10% от хотелите в централната и югоизточната част на острова. Северната и западната част не са наранени. Правителственият чиновник, който приказва за Корфу, сподели, че пожарите на Родос са значително овладени.

Корабите на бреговата защита и частните лодки превозиха повече от 3000 туристи от плажовете в събота. Много хора избягаха от хотелите, когато големи пламъци доближиха крайбрежните села Киотари, Генади, Пефки, Линдос, Лардос и Калатос. 

Снимки и видеоклипове, оповестени от туристи в обществените медии, демонстрират по какъв начин локалните поданици употребяват личните си коли или качват туристи в камиони и пикапи, с цел да ги откарат на безвредно място.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР