Хиляди студенти и преподаватели излязоха вчера по улиците на около

...
Хиляди студенти и преподаватели излязоха вчера по улиците на около
Коментари Харесай

Нови студентски протести в Бразилия срещу президента Жаир Болсонаро

Хиляди студенти и преподаватели излязоха през вчерашния ден по улиците на към 50 града в Бразилия за нов ден на митинги против оповестените от държавното управление съкращения в бюджета за обучение, съобщи Франс прес.

"Тук съм тъй като всички хора с безпаричен генезис заслужават качествено обучение ", съобщи пред Агенция Франс Прес Кайо Дуарте, който се образова за обществен помощник и бе измежду близо 2000-те протестиращи, събрали се на емблематичния площад на министерствата в столицата Бразилия.

"Тревожа се за идващите генерации, които може и да не съумеят да получат същото обучение като мен ", добави Дуарте.

Според осведомителния уеб страница Г1 доникъде на деня митинги е имало в петдесетина града в 18 от 26-те щата в Бразилия.

Един милион души участваха на 15 май в митинги в над 200 града във всички щати на страната.

Крайнодесният президент Жаир Болсонаро се отнесе тогава с пренебрежение към студентите, определяйки ги като "полезни идиоти, манипулирани от експертно малцинство, съставляващо ядрото на федералните университети в Бразилия ". По-късно той наподобява съжали за думите си и избра да употребява израза "полезни наивници ".

В неделя няколко десетки хиляди последователи на Болсонаро участваха в демонстрации в цяла Бразилия в поддръжка на президента, настоявайки Народното събрание да одобри по-бързо желаните от държавното управление промени.

Студентите излязоха на митинг, откакто беше оповестено заледяване на 5,1 милиарда реала (около 1,16 милиарда евро) в бюджета за обучение. Мярката визира най-много федералните университети, които ще разполагат с 30 % по-малко средства за разноските за действието си.

Седмица след всеобщите демонстрации на 15 май държавното управление заяви, че за покриване на част от замразените средства ще бъдат употребявани пари от бюджетния запас.

Студентските митинги обаче не престават поради поредност противоречиви решения на държавното управление в региона на образованието, основно с демонстрираното желание то да бъде "прочистено от културния марксизъм ".

Министърът на образованието Рикардо Велес беше уволнен при започване на април след поредност гафове и противоречиви решения, които след това бяха оттеглени.

Той беше сменен от икономиста Абраам Вейнтрауб, който наподобява желае да продължи идеологическия кръстоносен поход. Малко откакто пое поста, Вейнтрауб разгласи съкращения в бюджета на три университета, упрекнати, че "всяват безредици ", защото в кампусите им имало "демонстрации срещу фашизма " или диспути с леви депутати. Накрая новият министър посочи, че мярката се отнася за всички федерални университети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР