Хиляди селскостопански производители от регионите Северна, Западна и Централна Гърция,

...
Хиляди селскостопански производители от регионите Северна, Западна и Централна Гърция,
Коментари Харесай

Фермери, рибари и пчелари излязоха на протест, блокираха Солун

Хиляди селскостопански производители от районите Северна, Западна и Централна Гърция, както и Тесалия се събираха с тракторите пред Международния изложбен център в Солун на протестен протест, съобщи гръцката телевизия Скай. 

Началото на днешния протест беше оповестено за 12:00 часа по обяд. В него вземат участие фермери, риболовци и пчелари. Те не престават демонстрациите си, почнали предишния месец, макар че държавното управление реши да удължи връщането на акциза върху горивата за земеделците и през 2024 година и макар че министър председателят на страната Кириакос Мицотакис представи шест ограничения, които целят да понижат себестойността на производството,  на стойност към 232 млн. евро.

От сутринта в Солун са почнали да идват един след различен рейсове и коли, цялостни с възмутени аграрни производители, написа на уеб страницата на Скай. От 1 януари 300 трактори се намират в града. Протестиращите носят флагове и транспаранти, а някои от тях демонстративно изсипаха щайги с кестени и ябълки на земята.

В изявление за гръцката телевизия Алфа през вчерашния ден вечерта държавният представител Павлос Маринакис изброи шестте ограничения, оповестени от министър-председателя по-рано денем, и означи, че с тях държавното управление е изчерпало опциите във връзка с интервенциите, свързани с настояванията на земеделските стопани. Той увери, че държавното управление ще продължи да организира политика на стимулиране на разполагаемия приход и да се вслушва в потребностите на обществото, само че без да основава отклонения в бюджета. Според Маринакис министър председателят е дал отговор на главните претенции на фермерите, свързани с увеличените разноски за гориво и електрическа енергия.

Коментарите на събралите се фермери досега обаче са, че оповестените от държавното управление ограничения не са задоволителни, макар че схващат обстоятелството, че оповестяването на ограниченията се отнася основно за мощно засегнатата Тесалия, но  по думите им те също се нуждаят от повече поддръжка, с цел да могат да оцелеят, отбелязва ЕРТ. Районът на Тесалия беше пострада тежко от невиждани наводнения  в обитаеми места, ситуирани по-ниско, поради проливни дъждове през есента на 2023 година

Заместник-министърът на финансите Никос Папатанасис в изявление за ЕРТ през днешния ден съобщи, че в границите на месеца ще бъде оповестена стратегия за даване на заеми на земеделските производители като част от ограниченията за подкрепяне. По думите му става въпрос за микрокредити до 25 000 евро, като 50 % от заема ще бъде безлихвен. Той акцентира, че това е правено и преди и уточни, че съответната стратегия ще стартира през месец март.

Понастоящем в Солун се организира най-голямото селскостопанско ревю в Гърция „ Агротика “, което завършва на следващия ден. Предстои национална среща на земеделските представители идния вторник в град Никеа в община Лариса в Тесалия, с цел да бъдат избрани идващите стъпки от страна на фермерите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР