Хиляди румънци от страната и от чужбина се мобилизираха вчера,

...
Хиляди румънци от страната и от чужбина се мобилизираха вчера,
Коментари Харесай

Хиляди румънци протестираха в Букурещ срещу социалистическото правителство

Хиляди румънци от страната и от чужбина се активизираха през вчерашния ден, с цел да вземат участие в протест в Букурещ, призовавайки за оставка на лявото държавно управление, недоволни от решенията на социалдемократите във връзка с правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната организация и от обстоятелството, че водачът на социалдемократите Ливиу Драгня управлява Камарата на депутатите, макар, че е наказан на затвор за корупция, оповестява телевизия Дижи24.

Според малкия екран на Площада на успеха, който се трансформира в обичайно място за анитиправителствени митинги напоследък, нощес са се събрали минимум 12 000 души. Те развяваха румънски знамена и флагове на Европейския съюз и скандират " Правосъдие, а не корупция ", " Оставка ", " Засрамете се ", " Няма да се откажем " и носеха плакати с надписи " Без наказани на държавни длъжности! ", " СДП не е лява политическа партия, СДП е проведена незаконна група ".

Развяваха се също знамената на Канада, Англия, Дания, Италия, Испания. Много от протестиращите носеха тениски с надпис " #Без наказани ", присъединявайки се към акцията за възбрана на достъпа на наказани лица до държавни постове.

Протестът, на който съгласно първичните проекти се очакваше да участват 1 милион души, провокира различия напоследък и остана без публични уредници, откакто Федерацията на румънците зад граница не се споразумя с кметството на Букурещ, написа в. " Гъндул ".

Дни преди митинга лице, което се разгласи за уредник на митинга, насочи апели за принуждение, в случай че жандармеристите се опитат да потушат демонстрацията. Властите му постановиха правосъден надзор и възбрана да взе участие в проявата. Както органите на реда, по този начин и румънците, които обявиха присъединяване си в обществените мрежи, приканиха за мирна проява.

Протестът стартира с къси конфликти, откакто група стачкуващи се пробваха да пробият полицейския кордон, ограждащ държавната постройка, а други протестиращи блокираха придвижването по два от огромните булеварди. Жандармерията отхвърли медийните информации, че е употребила сълзотворен газ, и посочи, че става дума за пикантен спрей.

" Ситуацията е напрегната (...) Не бихме желали да се стига до произшествия, до борби ", съобщи представителят на жандармерията в Букурещ Джорджиан Енаке, представен от в. " Ромъния либера ". " Нашата роля е да пазим тези, които не вземат участие в тези демонстрации, да могат да се движат в столицата ", добави той.

Телевизия Диджи24 оповестява, че жандармерията е докарала водно оръдие на Площада на успеха. Общо 36 души, в това число двама жанрамеристи, са поискали лекарска помощ. Най-малко двама души са били отведени в полицията - мъж на към 40 години, който нарушавал публичния ред, и още едно лице, което носело в себе спрей за графити.

Румънци, живеещи в чужбина, започнаха да идват в страната през последните дни, с цел да се включат в планувания протест с искане за оставка на лявото държавно управление на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите и предварителни избори. Колоните от коли, развяващи румънски флагове и носещи антиправителствени плакати, бяха приветствани от жителите на западната част на страната.

Асошиейтед прес припомня, че откогато Социалдемократическата партия завоюва изборите през 2016 година румънците постоянно стачкуват против опитите на държавното управление да прокара нови закони, които съгласно критиците ще отслабят антикорупционната битка.

Лидерът на партията Ливиу Драгня беше наказан на три години и половина затвор на първа инстанция по дело за подстрекателство към корист със служебно състояние по дело за фиктивни назначения. Той апелира присъдата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР