Хиляди противници на гей парада, планирано за тази седмица в

...
Хиляди противници на гей парада, планирано за тази седмица в
Коментари Харесай

Хиляди казаха не на гей парад в Сърбия

Хиляди съперници на гей парада, планувано за тази седмица в сръбската столица Белград, участваха в митинг в неделя, заяви АП. Те организираха митинга, въпреки оповестената възбрана на най-голямото годишно гей събиране в Европа.

Шествието, свикано от консервативната Сръбска православна черква и водено от нейното духовенство, включваше и антизападни лозунги, както и съветски флагове и портрети на съветския президент Владимир Путин.

Организаторите на EuroPride, който планува цялостен седмица събития и прайд марш в Белград на 17 септември, обявиха, че ще подценен полицейската възбрана и ще проведат парада.

Членовете на Европейската асоциация на уредниците на прайда избраха столицата на Сърбия преди три години за хазаин на годишното събитие, надявайки се, че то ще съставлява огромен пробив за страната, която е обичайно консервативна и под мощно въздействие на православната черква.

Сърбия публично се стреми към участие в Европейския съюз (ЕС), но от години е в политическата орбита на Русия. Балканската страна гласоподава за резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи нашествието на Русия в Украйна, само че отхвърли да се причисли към западните наказания против Москва.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, който разгласи възбраната, сподели, че сръбската полиция не може да се оправи с възможни бунтове на десни групи против Прайда на фона на рецесията към отделилата се от Сърбия провинция Косово, както и енергийната рецесия, породена от войната в Украйна.

Правозащитни групи в Сърбия призоваха поддръжниците си да се причислят към прайда като част от борбата за народна власт, която съгласно тях е застрашена в Сърбия от автократичния режим на Вучич.

Няколко чиновници на Европейски Съюз споделиха, че ще се присъединят към ЛГБТК събитията. Сред призоваващите сръбското държавно управление да анулира оповестената възбрана, е и държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР