Хиляди протестиращи щурмуваха президентския дворец в Шри Ланка. По-рано президентът

...
Хиляди протестиращи щурмуваха президентския дворец в Шри Ланка. По-рано президентът
Коментари Харесай

Хиляди щурмуваха президентството в Шри Ланка

Хиляди протестиращи щурмуваха президентския замък в Шри Ланка. По-рано президентът Готабая Раджапакса избяга през днешния ден от резиденцията си, обсадена от стотици хиляди стачкуващи, които желаеха да го смъкват от власт и го упрекват за пагубната икономическа рецесия в цялата страна.

" Президентът бе изпратен под защита на несъмнено място ", съобщи за Агенция Франс Прес източник от силите за защита. " Той към момента е президент, пази го военна част ", добави източникът, съгласно който бойците от защитата на формалната резиденция са стреляли във въздуха, с цел да не се доближават стачкуващите, до момента в който Раджапакса не бъде евакуиран.

Shri Lanka
— RB (@WakeupwithRB)

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе съобщи през днешния ден, че е подготвен да подаде оставка, с цел да отстъпи място на държавно управление на националното единение, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" За да се подсигурява сигурността на всички шриланкийци, той е податлив да одобри тази рекомендация на управленията на опозиционните партии ", съобщи в официално съобщение неговата канцелария.

По-рано министър-председателят бе свикал незабавно кабинета, с цел да разиска " бързо решение " на кризата; поканил беше и водачите на политическите партии.

NOW - Protesters storm the presidential palace in Sri Lanka`s capital.
— Disclose.tv (@disclosetv)

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/Шри Ланка 2.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 660 " height= " 440 " />

Организация на обединените нации бе призовала управляващите на Шри Ланка и стачкуващите да се погрижат днешните митинги да протекат умерено.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/Шри Ланка 4.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 660 " height= " 440 " />

При безредици в страната през май девет души бяха убити и стотици - ранени.

През април Шри Ланка разгласи дефолт по външния си дълг в размер на 51 милиарда $ и стартира договаряния за избавителни ограничения с Международния валутен фонд.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/Шри Ланка 5.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 660 " height= " 440 " />

Тази рецесия, невиждана по мащаби, откогато страната получи самостоятелност през 1948 година, се счита за породена от коронавирусната пандемия, която лиши 22-милионния остров от валутните доходи от туризма и съгласно икономисти бе изострена от поредност неуместни политически решения.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/Шри Ланка 6.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 660 " height= " 440 " />
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР