Хиляди привърженици на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр нахлуха

...
Хиляди привърженици на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр нахлуха
Коментари Харесай

Десетки ранени при остри сблъсъци в Багдад

Хиляди последователи на авторитетния иракски шиитски свещеник Муктада Садр нахлуха през днешния ден в постройката на Народното събрание в Багдад за повторно тази седмица на фона на продължаващата с месеци политическа невъзможност в страната, съобщи ДПА.

Демонстрантите оповестиха седящ митинг в Народното събрание, заяви иракската осведомителна организация ИНА.

Протестиращите съумяха да влязат в строго охраняваната " Зелена зона " в центъра на Багдад, където се намират Народното събрание, държавни здания и задгранични посолства, в това число това на Съединени американски щати, макар че силите за сигурност използваха против тях сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да им попречат да обхванат, оповестиха очевидци.

При конфликтите минимум 70 протестиращи и служители на реда бяха ранени, някои от които съществено, оповестяват локални медици, представени от Ройтерс.

Фотограф на Франс прес видя групи от стачкуващи, загърнати в иракски флагове, които кръстосват улиците в " Зелената зона ".

Привържениците на Садр се събраха през днешния ден в центъра на иракската столица и нахлуха в Народното събрание за повторно тази седмица, с цел да изразят недоволството си от издигнатата от проирански партии номинация за нов министър председател на страната на някогашния министър Мохамед Шия ас Судани, който е считан за доближен до някогашния министър председател Нури Ал Малики - върл зложелател на Садр. Предишният сходен митинг с навлизане в Народното събрание се организира в сряда, само че тогава Садр прикани последователите си да се разотидат.

Протестиращите в постройката на Народното събрание скандираха през днешния ден лозунги с искане за промени и битка с корупцията, съобщи иракската телевизия " Ас Сумария ".

Кадри, демонстрираха стачкуващи, главно млади мъже, разхождащи се или седящи в постройката, а някои от тях посочваха знака на успеха.

Блокът " Сайрун " ( " Поход за промени " ) на Садр завоюва парламентарните избори през октомври предходната година, получавайки 73 места в 329-местния законодателен орган, напомня Ройтерс. Блокът на Садр обаче изтегли депутатите си от Народното събрание, откакто не съумя да сформира държавно управление, в което да не вземат участие шиитските му противници, които са основно партии, подкрепяни от Иран.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР