Хиляди поклонници окупираха остров Тинос, където утре ще отбележат големия

...
Хиляди поклонници окупираха остров Тинос, където утре ще отбележат големия
Коментари Харесай

Хиляди на колене пред иконата на Богородица на остров Тинос утре

Хиляди поклонници окупираха остров Тинос, където на следващия ден ще отбележат огромния християнски празник Успение Богородично, прочут като Летният Великден ”. Гръцкият остров посреща хора от целия свят.

На 15 август всяка година Тинос приема стотици поклонници за празника на Св. Богородица. Всички вървят там, с цел да допрян чудотворната икона и съгласно традицията някои от тях извървяват на колене пътя от първото ходило на църквата до иконата. В средата на 60-те години на 20-ти век кралицата Анна-Мария извървяла дружно с щерка си Алексия дистанцията от пристанището до храма на Богородицата в Тинос и оставила на иконата златен кръст. В манастира се съхраняват и доста исторически реликви още от времето на Гръцката война за самостоятелност. Сред тях са златният пръстен на един от водачите на революцията – Теодорос Колокотронис, както и на други.
 ÔÇÍÏÓ--ÄÅÊÁÐÅÍÔÁÕÃÏÕÁÓÔÏ(ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÁÐÏ ÔÇÍ ÆÙÇ ÔÏÕ ÍÇÓÉÏÕ ÊÁÔÁ ÔÏ ÄÉÇÌÅÑÏ ÔÙÍ ÅÏÑÔÁÓÔÉÊÙÍ ÅÊÄÇËÙÓÅÙÍ)--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI  panagia  tinosdsc_0917  sany1286  p4210300
В църквата Панагия Евангелистриа се намира остаряла чудотворна икона на Дева Мария, която съгласно преданията е висш източник на чудеса и изцеления. Това прави поклонението най-зрелищнов региона на Източното Средиземноморие. Според традицията, като знак на лоялност, доста от поклонниците си проправят път на 800 метра от ферибота до църквата на ръце и колене.

На Успение Богородично всички гръцки манастири, които са отдадени на Богородица се изпълват с вярващи, които насочат молебствия за здраве и решение на разнообразни проблеми. Молитвата е съпроводена от заричане / оброк/, което миряните посвещават на святата икона. Оброкът нормално е златен предмет или украшение.

Успение Богородично е един от най-големите празници на Православната черква и един от формалните неработни дни в Гърция. Отбелязва се с особена церемониалност и се назовава „ Летният Великден ”, тъй като е най-големият празник през лятото.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР