Хиляди поддръжници на шиитския популистки духовник Моктада Садр проведоха протест

...
Хиляди поддръжници на шиитския популистки духовник Моктада Садр проведоха протест
Коментари Харесай

Масов протест в Багдад след изгарянето на Корана в Стокхолм

Хиляди поддръжници на шиитския популистки свещеник Моктада Садр организираха митинг пред шведското посолство в Багдад в петък, за да изискат преустановяване на дипломатическите връзки , откакто, предава Ройтерс.

Протестиращите носеха портрети на Садр и татко му, също изтъкнат свещеник, както и иракски флагове и скандираха " да, да на Корана, Моктада, Моктада ".

Хората изгориха огромни флагове с цветовете на дъгата, представляващи ЛГБТ общността, откакто застанаха върху тях, до момента в който на назад във времето се рецитираха стихове от Корана.

Нямаше явна връзка сред офанзивата и общността, само че Садр прикани почитателите си да продължат да горят флага на ЛГБТ до осмия ден от лунния месец Мухарам, тъй като " това ги нервира най-вече ".

Той прикани в четвъртък за " всеобщи гневни митинги против шведското посолство в Багдад " и изиска експулсирането на шведския дипломат и спирането на дипломатическите връзки с Швеция.

Шведската полиция упрекна мъжа, изгорил свещената книга, в пропаганда против етническа или национална група. В изявление за вестник той разказа себе си като иракски емигрант, който желае да забрани свещената мюсюлманска книга.

Министерството на външните работи на Ирак извика посланика на Швеция в четвъртък, призовавайки шведското държавно управление да съобщи мъжа, с цел да може да бъде съден в сходство с иракското законодателство.

Въпреки че шведската полиция отхвърли няколко скорошни молби за демонстрации против Корана, съдилищата анулираха тези решения, заявявайки, че те нарушават свободата на словото.

В разрешението си за демонстрацията в сряда шведската полиция сподели, че макар че " може да има последствия за външната политика ", рисковете за сигурността и последствията, свързани с изгарянето на Корана, не са от такова естество, че молбата да бъде отхвърлена.

Правителствата на няколко мюсюлмански страни, в това число Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също стачкуваха против случая. Съединените щати също го осъдиха, само че прибавиха, че издаването на разрешението поддържа свободата на изложение и не е утвърждение на действието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР