Хиляди котки в Кипър са били засегнати от началото на

...
Хиляди котки в Кипър са били засегнати от началото на
Коментари Харесай

Хиляди котки в Кипър са били засегнати от началото на годината фатално от мутация на коронавируса

Хиляди котки в Кипър са били наранени от началото на годината съдбовно от разновидност на ковид, който заразява животните, оповестява електронното издание на кипърския в. " Филелефтерос ", като се базира на организация " Дойче веле ".

Според организацията учените показват терзание за евентуално разпространяване на новата разновидност на вируса от животни, превозени от Кипър до европейски страни.

Кипър е прочут като " острова на котките ", защото там живеят безчет бездомни животни и доста хора вземат решение да осиновят бездомно коте от Кипър, което постоянно взимат със себе си в други страни в Европа, отбелязва организацията.

Във Англия беше регистриран първият сходен случай на котка с ковид, взета от Кипър.

Коронавирусът измежду котките е прочут от дълго време, като доста котки са преносители на така наречен котешки ковид (FCoV-23). Повечето от тях не се разболяват или демонстрират леки признаци, само че в случаи на разновидност на вируса инфекцията може да бъде съдбовна.

През август кипърското държавно управление реши лекарствени артикули, прилагани върху хора против Ковид-19, които към този момент не се употребяват, да бъдат прилагани за лекуване на вируса при котките.

Според английско изследване новият вид е мощно инфектиран и се популяризира бързо, заразявайки котки от всички възрасти. Предаването е най-вероятно непосредствено от котка на котка, с нараснал риск от развиване на котешки заразен перитонит, който не е рисков за хората.

Няма сигурни данни за броя на съдбовни случаи на острова, само че съгласно отчети той доближава до 300 хиляди.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР