Хиляди излязоха на улиците на полски градове късно вчера, за

...
Хиляди излязоха на улиците на полски градове късно вчера, за
Коментари Харесай

Хиляди поляци протестираха срещу планове на правителството за контрол над съдиите

Хиляди излязоха на улиците на полски градове късно през вчерашния ден, с цел да стачкуват против закони, които уголемяват дисциплинарната отговорност на съдиите, а това съгласно критиците може да навреди на независимостта на съда, съобщи ДПА.

Няколко хиляди протестиращи се събраха пред постройката на Народното събрание във Варшава със флагове на Полша и Европейски Съюз и скандираха " свободни съдилища " и " ние ще победим ". Подобни митинги бяха проведени в близо 200 градове в Полша и отвън страната, оповестиха уредниците.

Проявите бяха координирани от организации на юристите и от неправителствени организации.

Протестите са ориентирани против проектозакон, препоръчан от депутати от ръководещата партия " Право и правдивост ". Той разрешава уволнения и други дисциплинарни санкции на съдии, които слагат под подозрение законността на назначения в правосъдната система. Според съперниците им сходен надзор може да бъде употребен от държавното управление, с цел да навреди на независимостта на съда и за уволняване на съдии, чиито възгледи опонират на ръководещото болшинство.

Според закона съдиите могат да бъдат подложени на дисциплинарни санкции и в случай че приложат непосредствено Конституцията или разпореждания на Европейски Съюз, заобикаляйки противоречивите правосъдни промени.

Законът може да се употребява, с цел да се отнеме на съдиите правото да избират ръководителя на Върховния съд. Вместо това той ще се избира от настоящия президент, отбелязва ДПА.

Полша може да би трябвало да напусне Европейски Съюз, в случай че одобри този законопроект, съгласно оповестено в сряда мнение на Върховния съд. Правната работа на Народното събрание също акцентира несъвместимостта на проектозакона с европейското право.

Очаква се през днешния ден законопроектът да бъде разискван от долната камара на Народното събрание. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР