Хиляди хронично болни пациенти продължават да се излагат на риск

...
Хиляди хронично болни пациенти продължават да се излагат на риск
Коментари Харесай

Личните лекари спънаха удължаването на протоколи и рецепти

Хиляди хронично заболели пациенти не престават да се излагат на риск всеки ден и да обикалят лечебни заведения, с цел да удължат валидността на протоколите и рецептите си. Здравната каса трябваше от понеделник, 9 ноември да удължи служебно периода на деяние на тези документи, с цел да облекчи хората, които са измежду най-рисковите групи при заразяване с COVID-19. Това обаче не стана и няма изгледи да стане скоро, защото персоналните лекари възразяват против сходно облекчение.

Въпросът изглеждаше решен до предходната седмица, когато се очакваше в измененията на закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние да се включи опцията за служебно удължение на валидността на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели. Тази опция трябваше да важи за протоколи, чийто период на годност е изминал или изтича по време на изключителната конюнктура, а удължаването трябваше да е до края на изключителния интервал. Изненадващо обаче се оказа, че текстовете не са включени в закона с измененията, гласуван от Народното събрание. Причина за това е негативно мнение на персоналните лекари.

На фона на недоволствата, че са претрупани с работа и на фона на действителните опашки от хора, които не съумяват да стигнат до здравна помощ, персоналните лекари упорстват да продължат да управляват положението и лекуването на своите пациенти с хронични болести като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчносъдови болести. Това съгласно тях е преобладаващата част от тяхната работа по диспансерно наблюдаване. " Безспорно постоянният банкет на предписаната терапия е значим, само че в случай че не се съчетае с постоянен надзор на положението на пациента и навременна промяна на лекуването резултатите са незадоволителни и не водят до упования потребен резултат върху публичното здраве ", акцентират от сдружението на общопрактикуващите лекари в своя позиция до Българския лекарски съюз.

Според персоналните лекари този надзор не би трябвало да бъде нарушаван даже в условия на изключителна обстановка. Те настояват, че са налице задоволително образци за нежелани резултати от въвеждането на такава отлагателна мярка напролет. " Наясно сме, че би трябвало да са организират ограничения за ограничение на епидемията, само че такива има и се вкарват нови, чийто резултат би бил доста по-значим без да излага на риск положението на пациентите с хронични болести ", показват от сдружението, което отхвърля да изписва хартиени посоки за PCR-тестове от съображения за сигурност.

Сдружението упорства изключение от в този момент настоящите правила да има единствено за персонални лекари и за пациенти с потвърден COVID-19 или под карантина. Само те би трябвало да получават " служебно “ лекарства (без наставление с откъслек S), настояват оттова. " При карантина на пациента е вероятен вид да се получи рецепта от околните за 30 дни, както в случаите, когато пациентът е постъпил по някаква причина в болнично лечебно заведение. Мярката е годна за интервала на карантината ", оферират джипитата. Според тях позволена мярка е изписването единствено на тримесечни предписания, в случай че нормативно не е указан едномесечен период.

" Разкарването на хронично заболели пациенти с злепоставен имунитет по лечебни заведения в изискванията на развихрила се пандемия може да коства здравето и живота им, а здравната система ги принуждава да подлагат живота си на риск, с цел да получат лекуване ", реагира през днешния ден в свое мнение Националната пациентска организация. Оттам припомнят, че здравната система може да провежда грижа за пациентите с хронични болести, която да е обвързвана с опциите за отдалечен обзор, взимането на проби за проучвания в домашни условия и издаването на електронни протоколи. " Там, където няма опция за отдалечен обзор и/или взимане на проби за изследвани в домашни условия, решение е да се обезпечат чисти коридори за визити от страна на пациентите с хронични болести ", показват от пациентската организация. Тези коридори също се бавят от боязън, че с тях ще злоупотребяват и здрави хора, обясниха на няколко пъти от Министерство на здравеопазването.

Проблемът с рецептите и протоколите на хронично болните е следващ образец за безредните дейности, с които ръководещите " ръководят " рецесията в здравната система. Седмици наред се чака персоналните лекари да стартират да издават посоки за PCR, само че сделката се спъва от тяхното условие да се издават единствено електронни посоки, с цел да не идват пациенти със признаци в кабинетите. От друга страна при предходната пролонгация на протоколите и рецептите напролет доста аптеки отказваха да признаят документите макар решението в блян да се презастраховат със скъпите медикаменти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР