„Хиляди хора с увреждания останаха без право на личен асистент,

...
„Хиляди хора с увреждания останаха без право на личен асистент,
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Хиляди хора с увреждания останаха без право на личен асистент, социален асистент и домашен помощник

„ Хиляди хора с увреждания останаха без право на персонален помощник, обществен помощник и домакински асистент поради безхаберието на ръководещите, които не осигуриха навременно финансиране ". Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков. Той напомни, че след привършване на интервенция „ Независим живот " по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси, с която се предоставяха обществените услуги „ персонален помощник " и „ домакински асистент ", от месец юли 2017 година, обществени услуги в домашна среда са обезпечавани със средства към този момент от държавния бюджет. „ Така по общини се сътвори опция да се сключат контракти за продължение на услугите, без да се трансформира обсегът на потребителите. Но отпущането на средства за продължение на програмата постоянно бе съпроводено с неизясненост, неустановеност и спиране на даване на услугите ", посочи Гьоков.
Народният представител от левицата подчертава, че в края на предходната година, на всички срещи с общините и на всички въпроси от народни представители, общини и заинтригувани лица, от МТСП и Агенция за обществено подкрепяне се е твърдяло, че в бюджета на министерството за 2020 година са планувани средства за продължение на финансирането на услугите „ персонален помощник " и „ домакински асистент ". „ Но годината си изтече и още веднъж спиране и цялостна неизясненост във връзка с това какво ще се случва по даване на тези услуги от общините и тяхното финансиране. Общините още веднъж не знаят по какъв начин да реагират ", безапелационен е Гьоков. Той акцентира, че поради това всички контракти с потребителите, които употребяват услугите и с лицата, които ги дават, като „ персонални асистенти " и „ домашни помощници " би трябвало към този момент да са прекъснати, считано от 01.01.2020 година
„ Кой е отговорен за основаната за следващ път неприемлива обстановка? И по какъв начин ще понесе отговорност за това? Ще бъде ли изобщо обезпечено финансиране за продължение на финансирането на услугите „ персонален помощник " и „ домакински асистент ", предоставяни от общините? И по кое време? ", попита депутатът от левицата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР