Хиляди граждани призовават да бъдат предложени законни варианти за практикуване

...
Хиляди граждани призовават да бъдат предложени законни варианти за практикуване
Коментари Харесай

Хиляди граждани молят Ананиев да разреши спорта и разходките в паркове

Хиляди жители приканват да бъдат препоръчани законни разновидности за упражняване на самостоятелен спорт и контролирано самостоятелно напредване в естествени и национални паркове по време на изключително състояние. Това излиза наяве от уеб страницата peticiq.com. Петицията е от през вчерашния ден - 6-и април, адресирана е до здравния министър Кирил Ананиев и до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, като единствено до през днешния ден са се подписали над 1150 индивида. 

" Осъзнавайки заплахата от световното разпространяване на Covid-19, изцяло разбираме и поддържаме всички ограничения , които държавното управление на Република България и Столична община наложи и ползва досега ", се споделя в петицията. Гражданите обаче молят да бъдат прегледани опциите за разрешаване на самостоятелния спорт и свободното самостоятелно напредване в естествени и национални паркове, като това бъде контролирано с нужната наредба, базирайки се на интернационалните проучвания за здравето, доказващи изгодите от придвижването измежду природата, и това, че редица страни по-света да позволяват свободно самостоятелно напредване и спорт в естествени и национални паркове, но с нужните регулации за ограничение на разпространяването на Covid-19.

В петицията се показва, че е наложително да се съблюдават всички рекомендации, свързани с хигиена по време на спешното състояние, да се съблюдава дистанци я при разминаване по пътеки, както и да бъде стеснен достъпът за рисковите групи (в избрани часове или категорично). Гражданите означават, че схващат, че е наложително да се забранят скупчването на групи хора, с изключение на когато цялото семейство или домакинство се придвижва “заедно ”, както и пикниците с повече от едно изолирано семейство. " Разбираме, че се изискват: разсъдливост, дисциплинираност и отговорност от страна на жителите по време на тяхното придвижване, контролни органи в натоварените региони или в случай че е належащо създаване на специфични пропускателни пунктове, които да наблюдават броя на влизащи и излизащи хора по натоварените пътеки, ясни правила, които жителите да съблюдават ", се споделя още в петицията.

" Надяваме се, че Министерството на здравеопазването и Столична община имат ресурса да подхващат изключителни стъпки за използване на най-новите насоки от държавните и интернационалните органи за публично здраве , като поддържат напъните на държавното управление за поощряване на общественото разграничаване и закъснение на разпространяването на COVID-19, само че предложат разновидности за законно напредване в естествени и национални паркове за жителите, за опазване на физическо, прочувствено и психологично здраве ", приключва петицията. Авторите й считат, че от тази “възможност ” за придвижване биха се възползвали главно фамилии с деца, професионални спортисти и интензивно спортуващи младежи, които в идващите месеци ще имат витална потребност от повишение на имунитета, защото ще са дейната работеща мощ в страната.

Разходките в паркове, както и събирането в градинки, спортни и детски площадки на открити и закрити публични места, бяха неразрешени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев на 20-и март т.г. От възбраната обаче бяха пощадени притежателите на кучета, които могат да разхождат домашните си любимци, само че без да се събират с други стопани на кучета. Вече има и наложени санкции на жители, които не съблюдават ограниченията.

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР