Хиляди граждани на балтийските страни се събраха днес, за да

...
Хиляди граждани на балтийските страни се събраха днес, за да
Коментари Харесай

Живи вериги за солидарност с Беларус в балтийските страни

Хиляди жители на балтийските страни се събраха през днешния ден, с цел да образуват жива верига в символ на взаимност с протестиращите в Беларус, 30 години след сходна акция против Съветския съюз, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

В Литва живата верига ще бъде с дължина към 30 километра - от столицата Вилнюс до границата с Беларус. Организаторите чакат към 50 000 души да се включат в самодейността. Лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановская, която откри леговище в Литва след противоречивите президентски избори на 9 август в своята страна, съобщи, че също може да се включи в акцията.

На 23 август 1989 година милиони жители образуваха жива верига през трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония - с цел да изразят волята си за самостоятелност от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Литовският президент Гитанас Науседа, участник в "Балтийския път " - първата жива верига през 1989 година - също е предстоящ на днешното събитие.

В Латвия стотици стачкуващи минаха около границата с Беларус, след което оформиха жива верига в село Пиедруя пред погледите на беларуските граничари, на пост от другата страна на река Даугава, която разделя двете страни. Други живи вериги са планувани в естонската столица Талин и на фамозния Карлови мост в Прага.

"Балтийският път " от 1989 година въодушеви други сходни начинания в целия свят през последните 10 години, в това число в Хонконг, Каталуния и Тайван. Литва, Латвия и Естония в този момент са членки на Европейския съюз и на НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР