Хиляди граждани излязоха на протест в Израел в знак на

...
Хиляди граждани излязоха на протест в Израел в знак на
Коментари Харесай

Израел отново протестира, тъй като Нетаняху напредва със спорната съдебна реформа

Хиляди жители излязоха на митинг в Израел в символ на противоречие със правосъдната промяна, която крайнодясното държавно управление в страната се пробва да осъществя.

Уличните митинги в четвъртък блокираха няколко основни пътища, в това число основната автомагистрала на Тел Авив за няколко часа. Стигна се и до конфликти с полицията.

Демонстрациите бяха подкрепени от Асоциацията на лекарите, която разгласи предупредителна стачка. Към гражданското неодобрение се включват и от ден на ден резервисти от военновъздушните сили - значим детайл в милитаризирана страна като Израел. Някои от тях са оповестили, че не желаят повече да се явяват на работа в символ на митинг.

Правителството желае посредством закон, който може да бъде признат още тази седмица, да ограничи пълномощията на Върховния съд - ход, който се преглежда като опит за намаляване на демократичното ръководство. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание да продължи със противоречивата промяна, макар невижданите всеобщи митинги в страната, както и апелите на президента на Съединени американски щати да отсрочи проектите си.

В телевизионно послание Нетаняху посочи, че законът " ще укрепи демокрацията ".

" Всички тези изказвания за разрушаването на демокрацията са просто неуместни “, сподели той.

Според медиите в страната законът може да влезе в действие още в понеделник или вторник. Тогава към този момент няма да е допустимо Върховният съд да прави оценка решения на държавното управление или на обособени министри като " голословни " или " несъответствуващи "

В началото на годината Нетаняху трябваше да освободи своя вътрешен министър, защото съдиите сметнаха назначението му за „ неуместно “ поради неговото престъпно минало. Наблюдатели считат, че ръководещите желаят да отстранен сходни " спънки " за в бъдеще, като посредством промяната властта ще се концентрира в ръцете на премиера и неговите извънредно десни съдружници.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР