Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си

...
Хиляди глоби към Пътна полиция, които нарушителите вече са си
Коментари Харесай

Нов кошмар за шофьорите: Бъг в системата на КАТ превръща хиляди в длъжници

Хиляди санкции към Пътна полиция, които нарушителите към този момент са си платили, не престават да висят като дължими. Титулярите им, които може би не подозират, рискуват да им бъдат отнети шофьорските книжки, в случай че бъдат спрени за инспекция. Единственият метод е да носят непрестанно със себе си документите за осъщественото заплащане и да ги демонстрират при всяка инспекция, като и това не е гаранция, че проверяващият ще ги признае, оповестява „ Сега “.

Причината са недостатъци в системата, обясниха от Министерство на вътрешните работи. Ако да вземем за пример човек има няколко санкции, само че ги заплати едновременно, системата няма да регистрира нито едно заплащане, т.е. всички отговорности си остават висящи. Друга допустима неточност е погрешно изписване на данни в заявката за заплащане - да вземем за пример сгрешен номер. Системата още веднъж няма да регистрира нито неточност в документа, нито направено заплащане. Така всеки, който си е платил санкцията, може да се води дебитор и да бъде глобен. Едно от наказванията е лишаване на брошура, а през последните месеци от Министерство на вътрешните работи са много дейни по тази линия и постоянно провеждат акции. Последната бе около граничните пунктове.

Абсурдите не свършват дотук, тъй като, откакто отговорностите в КАТ останат висящи, те се изпращат за наложително събиране в Национална агенция за приходите. Оттам при съвсем всяка акция откриват, че към 1/3 от длъжниците в действителност към този момент са си платили. Естествено, всеобщата реакция на жителите е яд и неразбиране, когато данъчните ги потърсят.

От Министерство на вътрешните работи обявиха, че се пробват да изчистят несъвършенствата на системата си със личните си разработчици. Колко време ще отнеме това, не е ясно.

Въпреки неуместната обстановка и данъчни, и служители на реда настояват, че през последните 3 години системата на работа се е подобрила. Преди това и двете институции не са си разменяли информация. Тогава единственият метод човек да потвърди, че в действителност не дължи санкцията, която му търсят, бил да се разкарва до КАТ, където да му издадат някакво уверение, а по-късно да го занесе в Национална агенция за приходите. Тогава и броят на мнимите длъжници бил доста по-голям. Сега най-малко имало продан на информация.

Доказателство за дългогодишните проблеми са инструкциите за заплащане на обвързване, които Националната полиция е пуснала на уеб страницата си. Оказва се, че заплащането на санкция въобще не е толкоз елементарно. Първо човек би трябвало да се осведоми, че допреди няколко месеца отговорностите по фишове и наказателни постановления са се плащали по обособени сметки. Те към този момент са закрити и има единна. Тя обаче не включва отговорностите по електронни фишове, те са по друга сметка. На трета пък са санкциите по Кодекса за обезпечаване.

Цяло премеждие е и самото попълване на документи за привидно обикновена интервенция. Например от Министерство на вътрешните работи прецизират, че с едно платежно разпореждане може да се заплати единствено едно обвързване. Друга честа неточност била, че вместо да се изпише номерът на самото наказателно разпореждане, в платежното разпореждане се изписвал номерът на акта. Има даже такава директива: " Номер на наказателно разпореждане и дата на съставянето му - при номерата на наказателни постановления, издадени след 2014 година е изключително значимо да не се пропущат тиретата в номера на документа, да вземем за пример - 00-0000-000000 ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР