Хиляди“ доставени от Запада танкове, военни машини и бронетранспортьори, се

...
Хиляди“ доставени от Запада танкове, военни машини и бронетранспортьори, се
Коментари Харесай

Forbes: Хиляди бойни машини западно производство се нуждаят от ремонт в Украйна

" Хиляди “ доставени от Запада танкове, военни машини и бронетранспортьори, се нуждаят от ремонт и от това какъв брой бързо ще бъде изработен той ще зависи резултатът от цялата акция на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) против Русия, разяснява американското списание Forbes, представено от Агенция " Фокус ".

С разширението на военните дейности, задграничните съдружници на Киев предоставиха на Украйна минимум три хиляди съвременни танка, бойни машини и бронетранспортьори. Сега съдружниците на Украйна обаче би трябвало да се съсредоточат върху ремонта на цялата тази техника. Възможността за бързата им корекция ще бъде решителен фактор.

Предаването на няколко хиляди танка, бойни машини и бронетранспортьори, с които изцяло или отчасти са оборудвани съвсем половината от украинските бригади на фронтовата линия, и бойна подготовка по стандартите на НАТО доведоха до появяването на изцяло нов метод на мислене в щаба на армията на Киев.

Когато украинските войски използваха бойни машини най-вече руски дизайн и следваха руската теория, командирите трябваше да одобряват, че загубата на бойна машина значи и загуба на тези, които са в нея - т.е. целия екипаж, дружно с пехотинците, които транспортира.

Въпреки това, съгласно един украински член на екипажа на английския танк Challenger2, бойните машини западно произвеждане са " направени за хората “. Благодарение на по-силната ризница, противопожарната отбрана и разположението на боеприпасите (което свежда до най-малко вероятността от мощна експлозия), това военно съоръжение, несъмнено, ще бъде по-вероятно да бъде изведено от строя, само че в това време хората в него няма да бъдат съществено ранени - и това, в последна сметка е по-добре от " гибелта “ на бойна машина дружно с целия й екипаж.

Ето за какво три месеца след толкоз дълго чаканото контранастъпление украинските бригади губят доста техника (поне забележителна част от нея към този момент е излязла от строя), само че в това време няма огромни загуби измежду тези, които са били в изумените бойни транспортни средства.

При поразяване на съответна бойна единица екипажът бързо я напуща, отдръпва се в тила и се трансферира на друга бойна машина, с цел да продължи борбата, до момента в който се ремонтира развалената техника. " Разговарях с един боец, който оцеля при два директни удари в [произведен в САЩ] Bradley по време на обстрел “, споделя украинският боец Александър Солонко.

Всичко това способства за запазването на човешкия капацитет на украинската войска – нейните бойни умения и опит. И в това време всичко това носи отговорност на съдружниците на Украйна: те би трябвало да оказват помощ за ремонта на развалената в борбите техника и да спомагат за поддържане на боеспособността на украинските бригади на фронтовата линия.

Тази движена от технологиите смяна в мисленето е уловена от анализаторите Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс в скорошно изследване за Кралския проучвателен институт за защита (RUSI) в Лондон. " Украинската войска отбелязва, че обезпечените от Запада бойни системи доста превъзхождат предпазените мобилни комплекси в руски жанр по една значима причина: оцеляването на екипажа “, пишат Уотлинг и Рейнолдс.

" При западните платформи се обръща огромно внимание на оцеляването при овакантяване на бойна машина, даже в случай че тя е деактивирана по време на бойна задача “, не престават анализаторите. " И противоположното, при платформи от руски вид, повреди откъм бронята на бойна машина води до доста тъжни последствия за тези, които са вътре - с този метод животоподдържащите системи избледняват на назад във времето “.

Тук е извънредно значимо да се съсредоточим върху тези два противоположни метода (все още не вземаме поради морално-етични съображения), защото съветските въоръжени сили доста превъзхождат украинските. " Предвид обстоятелството, че Русия разполага с по-мощни военни запаси от Украйна, се оказва, че за украинските въоръжени сили насъбраният опит и спасяването на живота на бойците са стратегически жизненоважни “, обобщават Уотлинг и Рейнолдс.

Очевидно съветското командване, привикнало да не регистрира значимостта на човешкия живот при проектирането на военна техника, просто извежда от употреба военни транспортни средства, погребва екипажите и заменя военната техника с идентични бойни единици, комплектувайки ги с новомобилизирани новобранци. И разумният резултат от сходно мислене е понижаване на подготовката и бойния опит на екипажите.

Различните типове мислене водят до разнообразни по метод дейности. Тъй като руснаците употребяват, в случай че мога по този начин да се изразя, бойни транспортни средства за еднократна приложимост, както и пенсионирани екипажи, с цел да извършват съзнателно съдбовни бойни задачи, руснаците затова се нуждаят от огромен ресурс от аварийни транспортни средства и съоръжение.

За техен шанс съветските военни хранилища към момента съдържат десетки хиляди руски бронирани транспортни средства, а отдалечените райони на Русия към момента разполагат със обилни човешки запаси.

Украинците, таман противоположното, се нуждаят от съоръжение за евакуация на развалени бойни машини, имат потребност от достъп до ремонтни бази и огромни количества аварийни елементи. Структурната издръжливост, посредством която предадените на Киев немски танкове Leopard 2 и американските бойни транспортни средства Bradley пазят своите екипажи също значи, че тези транспортни средства ще бъдат по-скоро развалени, в сравнение с унищожени в борба.

Повреденото и изоставено транспортно средство обаче остава развалено и изоставено, до момента в който не бъде изтеглено от бойното поле и ремонтирано някъде покрай фронтовата линия, или до момента в който не бъде закарано в чужбина за главен ремонт. " Дори доста съществено развалено съоръжение може да бъде възобновено и изпратено за ремонт “, написа Солонко.

Връщането на военна техника в строя е извънредно мъчно, акцентира още той. " Те търсят екипи за евакуация - както за транспортни средства, по този начин и за ремонтни станции “, написа той за руснаците. " Точно под носа ни беше ударена бронирана кола и пристигна камион за евакуация на момчетата. Имаха усложнения при маневриране, движеха се доста постепенно по тесния път, избягваха шофиране отвън пътя в минирано поле. Поехме опасности “, споделя боецът.

Нищо чудно, че Украйна се върна към потреблението на забележителен брой някогашни руски бронирани евакуационни машини и също така закупи съоръжение от същия вид от Германия, Англия, Съединени американски щати и други съдружници. За украинците безусловно всяка евакуационна машина, която може да им бъде предоставена, е скъпа, защото от ден на ден западни танкове и друга военна техника, която е доста евентуално да избави живота на екипажа, се повреждат на фронтовата линия и остават там, чакайки за евакуация и ремонт.

Според Уотлинг и Рейнолдс е належащо да се усилят доставките на аварийни елементи за украинците, тъй че те да могат независимо да ремонтират съоръжение, което има дребни повреди. " Ако приказваме за бойни машини, които към този момент не се създават, тогава има компликации. Като цяло интернационалните сътрудници на Украйна би трябвало да подсигуряват, че поддръжката от нашата промишленост ще разреши на украинската войска да продължи да се бие “.

В частност това се отнася и за ремонтните бази отвън Украйна - те биха могли да правят огромни ремонти и поддръжка, които не са по силите на някой украински сержант от автобаза, ситуирана нейде в тила на бригадата. Полша ремонтира танкове Leopard2A4 и бойни машини Bradley, до момента в който Германия ремонтира нови танкове Leopard2A6. С натрупването на развалена военна техника може да възникне обстановка, при която ще би трябвало да се свържат още повече ремонтни уреди към потребностите на Украйна.

Ремонтът на украинската бронирана техника (и доста бойни машини ще би трябвало да бъдат ремонтирани многократно) би трябвало да бъде главен приоритет, защото съдружниците на Киев чакат с неспокойствие идващата зима, последвана от пролетта и лятото. Въпреки обстоятелството, че сега потребностите на Украйна от ремонт на военна техника са огромни, те могат да набъбнат още повече.

" Сега е ясно, че спорът ще се проточи “, пишат Уотлинг и Рейнолдс. " Ето за какво интернационалните сътрудници на Украйна би трябвало да влагат в този момент, с цел да дадат на Украйна дълготрайно преимущество. Неуспехът да поправяме ограниченията за поддръжка в точния момент ще ни коства скъпо през 2024 година “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР