Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Буенос Айрес и други

...
Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Буенос Айрес и други
Коментари Харесай

Антиправителствени протести и в Латинска Америка

Хиляди стачкуващи излязоха по улиците на Буенос Айрес и други огромни градове в Аржентина при започване на седмицата, с цел да стачкуват против сегашния президент Алберто Фернандес и желанията му да удължи противоепидемичните ограничения против разпространяването на COVID-19.

Протестиращите се оповестиха срещу спазването на обществена отдалеченост и скандираха „ Свобода “ в центъра на столицата, насочиха и апели за битка с корупцията по високите етажи на властта. Протестът в столицата е проведен в обществените мрежи и подсилен от опозицията против аржентинския президент, който от своя страна прикани за единение в битката с ковид.

В момента аржентинската република е на 14 място в света по брой инфектирани, като 90% от тях са точно в Буенос Айрес. През последната седмица са регистрирани по над 5000 случая на денонощие. Общият брой на инфектираните е към 300 хиляди души, а умрелите са повече от 5700.

Протести избухнаха и в Боливия, където пандемията провокира рецесия в здравната система. Хоспитализираните пациенти имат потребност от обдишване, само че по-голямата част от течния О2 идва от калифорнийския град Санта Круз, а доставките стават все по-трудно в изискванията на затворени граници и затруднено пътешестване. Години наред боливийските лекари желаеха от досегашния президент Ево Моралес да влага в производството на течен О2 на територията на страната, само че това по този начин и не се случи. Президентът бе свален в края на ноември предходната година, а изборите за нов държавен глава се отсрочват неведнъж поради изключителната обстановка.

Според краткотрайното държавно управление, което ръководи страната сега, десетки пациенти са починали от дефицит на О2 след диагностицирането им с COVID-19. Вирусът умъртви и над 200 лекари и медицински сестри, а защитните средства, тестванията и леглата за интензивно лекуване не стигат. Ето за какво протестиращите упорстват за промени и по-добро опазване на здравето.

Стотици бразилци също излязоха на митинг с искане държавното управление да им обезпечи съответна отбрана против вируса. Част от тях бяха покрили лицата и телата си с черна багра, която съгласно локалните племена символизира болката, само че и бойния дух на коренното население. Носеха още шапки с пера, лъкове и бухалки. Демонстрантите блокираха съществена автомагистрала към столицата и изиска от ръководещите да им обезпечат повече лекари, както и да ги снабдят с предпазни средства.

 
Коронавирусът по света: сред риска и недоволството
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР