Хиляди бягат, докато горските пожари връхлитат северозападните територии на Канада

...
Хиляди бягаха от горските пожари, настъпващи към един от най-големите
Коментари Харесай

Хиляди бягаха от горските пожари, настъпващи към един от най-големите градове в далечния север на Канада в четвъртък, докато конвои се извиваха на юг към безопасно място по единствената отворена магистрала, а евакуационните полети излитаха от летището.

Заповедта за евакуация на Йелоунайф в Северозападните територии бележи последната глава в едно ужасно лято за горски пожари в Канада. Повече от 20 000 жители на регионалната столица получиха срок до обяд в петък да напуснат.

Аварийните екипи изграждаха противопожарни прегради, инсталираха спринклерни линии и водни оръдия и полагаха огнеупорни материали в опит да попречат на пожара да достигне до града -- което остава реална възможност през следващите дни, казаха служители.

Северозападните ветрове през следващите два дни ще изпратят огъня „в посоки, които не желаем“, каза Майк Уестуик, служител по информация за пожарите в Северозападните територии.

Следвайки заповедта за евакуация от сряда, Tiffany Champagne беше един от многото, които се натъпкаха на летището в Йелоунайф в очакване на полети – първият излиташе в 13:00 ч. (19:00 GMT).

„Имам астма и димът от горския пожар го усилваше трудно е да се направи каквото и да било", каза Шампан, носещ маска за лице, пред обществената телевизия CBC.

Превозвачите WestJet и Air Canada обявиха, че увеличават полетите извън града.

Към четвъртък повече от 1000 горски пожара горяха в Канада, включително около 230 в Северозападните територии, където са опожарени повече от 8 100 квадратни мили (21 000 квадратни километра).

В Британска Колумбия в западна Канада беше въведена заповед за евакуация за град Уест Келоуна, който беше под заплаха от друг пожар.

В допълнение към тези, пътуващи с кола, около 5000 бяха евакуирани с спешни полети към четвъртък вечерта.

Кметът на Йелоунайф Ребека Алти предупреди шофьорите да бъдат извеждани в километрични колони че пламъците заобикалят краищата на магистралите и ще се сблъскат с ограничена видимост, тъй като гъстият дим оцвети небето в оранжево.

Най-голямата евакуация на север 

Екипите се напъхаха да издигнат противопожарни бариери, тъй като един пожар стигна до 16 километра (9 мили) от Йелоунайф. Бяха забелязани водни бомбардировачи да летят ниско над града и да се спускат, за да заредят в близкото езеро.

Жителката Силвия Уебстър каза, че „много дървета са изсечени и из града са поставени спринклерни линии“, за да се подсили защитата му .

„Все пак може да загубим всичко, но това е добре“, каза тя пред AFP. „Докато нашите близки са в безопасност, можем да продължим оттам.“

Премиерът Джъстин Трюдо прекъсна лятната си ваканция в четвъртък, за да свика група за реагиране при инциденти.

Няколко военни самолета вече са изпратени, заедно с повече от 120 войници, за да помогнат за потушаването на пламъците.

В това, което вече беше обявено за най-голямата евакуация в Северозападните територии, изпразването на Йелоунайф сега означава, че половината от населението на близката до Арктика територия скоро ще бъде разселено.< p>Няколко града и местните общности вече бяха под заповед за евакуация.

В понеделник канадските военни започнаха да транспортират жителите на по-малки отдалечени общности в региона на безопасно място, след като пътищата бяха обхванати от пламъци.

За мнозина това беше вторият път през последните месеци, когато жителите бяха принудени да се евакуират.

Изображенията, споделени в социалните медии и по канадската телевизия, показват големи участъци от почернели гори. Евакуираните съобщават, че са виждали изоставени превозни средства и изгорени трупове на диви животни, включително мечки, край пътищата.

Автомобилите и камионите пристигнаха в евакуационните центрове в Алберта - най-малко на 1150 километра - с разтопени фарове и олющена боя.

'Климат change refugees' 

Надия Бърн, на 24, обмисляше да се върне, но се притесняваше, че може да й свърши бензина и да остане блокирана.

„Наистина не знам къде да отида... Всички просто някак катерене в момента“, каза тя пред АФП.

Евакуираната Джули Даунс, с която се свързахме по телефона, описа големи кълба дим по протежение на „затворена магистрала“.

„Страшно е да се каже, но аз и други северняци сега сме бежанци от изменението на климата ”, каза тя.

Учените казват, че причиненото от човека глобално затопляне изостря природните опасности, правейки ги както по-чести, така и по-смъртоносни.

Евакуацията на Йелоунайф е вторият път, когато голям канадски град е бил разчистван поради горски пожари откакто през 2016 г. 100 000 жители на Форт Макмъри в района на Алберта, произвеждащ петрол и газ, бяха принудени да напуснат.

По-рано тази година предградията на Халифакс на атлантическото крайбрежие също бяха евакуирани.

Пожарите този сезон се разпространиха из Канада със забележителна интензивност , изгаряйки 13,7 милиона хектара (33,9 милиона акра), според Канадския междуведомствен център за горски пожари. Четирима души са загинали досега.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР