Хиляди българи с шанс за по-висока пенсия. Става въпрос за

...
Хиляди българи с шанс за по-висока пенсия. Става въпрос за
Коментари Харесай

С 10% по-ниска пенсия от НОИ от септември, ако получаваме и втора пенсия

Хиляди българи с късмет за по-висока пенсия. Става въпрос за хората, които са избрали да получават и пенсия от частен фонд, заяви Българска национална телевизия.

От първи септември тяхната пенсия от Национален осигурителен институт ще се понижава единствено с 10 %, вместо сегашните към 24 на 100. Над 170 хиляди души в заварено състояние могат да изискат преизчисляване на пенсиите по новите правила. Не всички обаче ще получат нарастване.

Над 172 000 души с право на втора пенсия сега получават с към 24% по-малка пенсия от Национален осигурителен институт. Те ще могат да изискат преизчисляване по новите правила от първи септември тази година.

" По новите правила - в действие от първи септември, чакаме редукцията да спадне на половина. Тоест едно лице, за което е била към 20, да стане към 10 ", съобщи Любомира Язаджиева, шеф Дирекция " Пенсии " към Национален осигурителен институт.

Повечето хора в заварено състояние получават инвалидни пенсии, които са в най-малък размер и шансът да получат нарастване, в случай че изискат преизчисляване, не е огромен.

" Когато тяхната пенсия е с понижен самостоятелен коефициент, само че размерът ѝ е под минимално обезпечения от страната - даже и след преизчисляването вероятността тази есен да остане в по-нисък от минималния размер и да се изплаща в размер приравнен на минималния е доста огромна ", добави Любомира Язаджиева.

Шанс за по-висока пенсия имат към 15 000 души, в случай че пенсията им за застрахователен стаж и възраст е по-висока от минималната.

" Пенсиите, които са над 300 лв. ще бъдат преизчислени ", добави още Любомира Язаджиева.

Новите правила ще важат и за всички към 15 000 дами, които не са трансферирали парите си в Национален осигурителен институт и след първи септември ще имат право на втора пенсия.

" Ще има хора, на които насъбраната сума няма да е задоволителна за пожизнена пенсия, само че те ще си получат парите еднократно или разсрочено. Тези, които имат над 10-12 000 лв., би следвало да могат да започват с приемането на един от трите позволени от закона типове пожизнени пенсии ", сподели още Даниела Петкова, член на УС на БАДДПО.

Получаването на втора пенсия не е обвързано с условие за стаж. Необходимо е да сте навършили годините за пенсиониране. Изплащането на втората пенсия може да стартира преди да сте придобили право на пенсия от Национален осигурителен институт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР