Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи -

...
Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи -
Коментари Харесай

Здравните власти ще правят представителна извадка от 1000 души с бързи тестове

Хиляда бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - служители на реда, водачи в градския превоз, на водачи на коли за спешна помощ. Чрез представителната извадка ще се разбере по какъв начин се развива епидемията. Това заяви министър председателят Бойко Борисов на брифинг след съвещанието на Европейския съвет, което за трети път се организира посредством видеоконферентна връзка.

" Когато ги тестваме с бързите проби, които са кръвни и в границите на 10 минути, се дава информация дали индивидът е болен и дали има антитела. Тогава от тези 1000 души ще разберем каква е представителната извадка за инфектираните. Най-много ще се тестват служители на реда от КПП-та, тъй като те са изложени на вероятно заразяване по през целия ден. След месец ще създадем отново подобен тест, и ще разберем какъв брой са се нараснали инфектираните, какъв брой са се излекували, тъй че статистиката ще ни покаже след какъв брой време ще пристигна пикът на болестта ", обясни министър председателят.

Той беше безапелационен, че нито една страна в Европа няма нужното количество проби. " Поръчали сме един милион теста, само че след време ще пристигна време да тестваме по 20-30 хиляди души дневно, с цел да може в пика април-май да тестваме най-вече ", изясни Борисов. Тестовете са дарени и ще бъдат направени изцяло гратис, добави той.

България е договорила покупка на сред 50 и 70 респиратора от Германия, само че „ до момента в който не видя камиона за доставка, няма да съм спокоен “, заяви министър председателят.

Той сподели още, че Тристранката ще взема решение на следващия ден за помощта за бизнеса.

" Утре ще има Тристранен съвет, ще се излъчва онлайн, всеки ще е в кабинета си. И в случай че на следващия ден се схванат, ще отидем на вид 60/40 – 60% от страната, 40% от бизнеса, с цел да помогнем ", сподели Борисов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР