Хижа Рай, водопадът Райското пръскало и връх Ботев са сред

...
Хижа Рай, водопадът Райското пръскало и връх Ботев са сред
Коментари Харесай

Хижа Рай, Райското пръскало и връх Ботев

Хижа " Рай ", водопадът Райското пръскало и връх Ботев са измежду най-популярните туристически обекти в Стара планина, а е учудващо какъв брой малко хора са ги посетили в реалност. Също както и Рилските езера.  Факт е, че изкачването на връх Ботев, изключително през хижа " Рай ", не е по никакъв начин елементарно, също така за него е нужно да предвидите най-малко една нощувка. За мен, като човек, който обича планината, само че няма изключително стабилен тренинг, това беше огромно предизвикателство и съм щастлива, че през днешния ден мога да споделя своите усещания с вас.    

Точно на това място обаче аз ще предпочета да се въздържа от лирични отклонения и непотребен патетизъм (в които другояче съм склонна да изпадам) и ще ви кажа единствено едно – отидете там! Силно имам вяра, че това са три места, които всеки от нас по опция би трябвало да посети тъкмо както Рилските езера и Рилския манастир да вземем за пример. " Опознай родината, с цел да я обикнеш! " в тази ситуация важи с цялостна мощ.   

Маршрутът стартира от местността Паниците край град Калофер и след към 5 часа преход води до хижа " Рай ", която се намира на 1540 м надморска височина. Тук е добре да починете малко и по-късно да се качите до Райското пръскало, което апропо е най-високият водопад на Балканския полуостров. Вижда се от хижата, само че поради огромната денивелация лишава към 40 минути вървене пешком. Ако имате шанс като нас, в скалите към хижата може да видите диви кози. 

Вечерта може да преспите в хижата или да опънете палатката си в непосредствена непосредственост. Ресторантчето и санитарните пространства са разполагаем на всички туристи, без значение къде нощуват те. Условията са допустими. 

  



Ако ще изкачвате връх Ботев, планинарите поучават да станете рано сутринта и да тръгнете към 8:00 ч. Преходът в двете направления дружно с разходката и почивката на самия връх ще ви отнеме към 6 часа. Пригответе си вода и връхни облекла с дълъг ръкав, тъй като горе духа мощно даже и в хубаво време. Маршрутът стартира със стръмен сектор, посипан със серпентини, след което ще ви води до прословутата Тарзанова пътека. В реалност на самата пътека има няколко стръмни и рискови места, само че те са подсигурени със стоманено въже, тъй че всичко е в границите на търпимото.





Подгответе се за съществено катерене – денивелацията от хижата до върха е повече от 800 метра и заради тази причина слизането също е не по-малко предизвикателство от изкачването. На самия връх, който в действителност е плато, може да си вземете щемпел от метеорологичната станция, да се подкрепите с топли питиета и даже да пренощувате в туристическата спалня. 

Ако можете да си позволите още една нощувка, предлагам ви го. Ние трябваше да изкачим Ботев и да извървим целия път наопаки до Паниците в границите на един ден, което много ни изтощи. Също по този начин моят съвет е в групата да има най-малко един човек, който към този момент е минавал този маршрут, изключително в случай че ще изкачвате върха. По опция изберете работен ден, тъй като през уикенда в хижа " Рай " има доста хора и е допустимо да няма свободни места. Ако ходите през уикенда, наложително се обадете и резервирайте кревати авансово. Носете си задоволително вода, подобаващи облекла и надеждни планински обувки. Информирайте се добре и планирайте времето си, преди да тръгнете. Това е. 

И тъй като една фотография споделя повече от 1000 думи, споделям с вас фотоси от нашия преход с пожеланието да видите тези впечатляващи гледки онлайн. 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР