Хибискусът (Hibiscus sabdariffa) е храстовидно растение, добре познато с още

...
Хибискусът (Hibiscus sabdariffa) е храстовидно растение, добре познато с още
Коментари Харесай

Хибискус – билката, правеща най-красивия чай


Хибискусът (Hibiscus sabdariffa) е храстовидно растение, добре познато с още няколко имена – каркаде и китайска роза . Цветовете му са оцветени в най-искрящите нюанси на аления цвят, които бързо и елементарно минават и в отварата при подготвяне на чай. Запарката от хибискус е най-позната в националната медицина като чай каркаде. Той има извънредно прелестен цвят и мирис и може да се употребява както парещ, по този начин и изстуден.

Чаят от хибискус не съдържа кофеин или калории, като единственият метод за придаване на известна калоричност на чая е посредством подслаждането му. Макар и да е главно въпрос на усет, подслаждането на чая каркаде постоянно е непотребна процедура пореди доста приятния му натурален, леко стипчив мирис и усет.

Консумирането на чай от хибискус се асоциира с няколко значими здравни изгоди. Те произлизат главно от високото наличие

на витамин С и на биоактивни субстанции от групата на антоциоаните . Това са естествени пигменти, придаващи присъщия червен цвят на цветовете на хибискуса, а най-хубавото е, че те елементарно минават и в отварата след отвара. По-голяма част от тях резервират дейната си форма, в случай че чаят не се вари дълго време.

Антоцианите работят като мощни антиоксиданти , неутрализирайки свободните радикали и подсигурявайки отбрана на съвсем всички системи на организма от рисковото им деяние.

Този състав на хибискуса обуслява доста потребното деяние на чая каркаде . Редовната му консумация работи удобно в няколко аспекта:

Свързани публикации.. Чай от хибискус оказва помощ против високо кръвно 1 Хибискус или каркаде намалява кръвното налягане 1 Свободни радикали и антиоксиданти (видео) 0

Подобрява активността на черния дроб; Забавя синтезата на ензима амилаза, с което понижава усвояването на въглехидратите от храната и контролира равнищата на кръвната захар; Предпазва кръвоносните съдове от инфектиране, предизвикано от свободните радикали; Намалява и систоличното, и диастоличното кръвно налягане, упражнявайки изразен диуретичен ефект; Увеличава положителния и понижава неприятния холестерол и триглицеридите;

Тези изгоди от потреблението на чай от хибискус го вършат изключително потребен за хора с високо кръвно налягане и холестерол , за диабетици и за хора с изразен нюх към вкусните, ароматни и потребни топли питиета.

За да се реализират единствено изгодите от действието на потребните съставки в каркадето, добре е с него да не се прекалява и постоянната му консумация да се съветва с доктор при хора, лекувани против хипертония, диабет или висок холестерол, тъй като чаят може да ускори или промени механизма на деяние на някои лекарствени средства.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР