ХХІ Международно биенале на графиката бе открито на 13-ти август

...
ХХІ Международно биенале на графиката бе открито на 13-ти август
Коментари Харесай

Откриха ХХІ Международно биенале на графиката във Варна

 ХХІ Международно биенале на графиката бе намерено на 13-ти август в залите на Градската художествена изложба " Борис Георгиев " във Варна. Организатор на експозицията е Галерията за графично изкуство в града, с финансовата поддръжка на Община Варна.

След селекция на 665 графики от чужбина и България до изданието на биеналето бяха позволени 239 задгранични и 70 български създатели. В експозицията вземат участие общо 471 графики от 46 страни. Сред тях се открояват графичните школи на Япония, Китай, Тайланд, Тайван, Индия, Полша, Бразилия, Чили, Перу, Пуерто Рико, Доминиканската република, Мексико, Сърбия, Северна Македония и Турция. Наред с тях, усещане прави и присъединяване на страни като Венецуела, Виетнам, Киргизстан, Казахстан, Малта, които обогатяват по самобитен метод изданието. Селекцията е дело на жури с ръководител Ирина Мутафчиева, дълготраен шеф на Галерията за задгранично изкуство – София. 

Победителите в тазгодишното ХХІ Международно биенале на графиката са избрани от интернационално жури в състав: ръководител: проф. доктор Аксиния Джурова /България/ – изкуствовед, историк и критик на изкуството, и членове Любен Генов /България/, ръководител на СБХ-София; Владо Горески /Северна Македония/, шеф на Международното триенале на графиката - Битоля; доцент доктор Деница Янева, учител във ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий “, и Венцеслав Антонов, шеф на Международното биенале на графиката - Варна. 

Голяма премия на Варна е за Чакрит Лапаудомлоет /Тайланд/, специфичната премия на журито е за Васил Колев /България/. Има и три равностойни награди - за Дебора Чапман /Канада/, Камил Коцурек /Полша/ и Лиу Фу /Китай/. По традиция Международното биенале на графиката във Варна се документира с първокласен пъстър, двуезичен азбучник, който става притежание както на участниците във форума, по този начин и на водещите културни институции в страната и в света. Експозицията ще остане отворена за гости до края на септември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР