Хеш кодът, с който се генерира софтуерът на машините за

...
Хеш кодът, с който се генерира софтуерът на машините за
Коментари Харесай

Министерството на е-управлението: Единствено ЦИК може да контролира инсталацията на машините

Хеш кодът, с който се генерира софтуерът на машините за гласоподаване се предава на ЦИК и те са единствените, които могат да го разпространят и да управляват инсталацията. Това споделиха в взаимно изказване заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов и секретарят на министерството Ангел Попов.

Двамата дадоха конференция във връзка със събитията от 25 октомври, разказани в справката на ДАНС, която провокира скандал с машиините за гласоподаване.

Стойнов изясни, че според Изборния кодекс софтуерът за гласоподаване би трябвало да е с отворен код (т.е. публичен).

" Машините за гласоподаване се удостоверяват най-много от гласоподавателя заради простата причина, че той поглежда и вижда със личните си очи какво е отпечатала машината. Това е най-важното засвидетелствуване за всеки един гласоподавател. Второто нещо е, че тази сигурна среда, в която се прави удостоверяването на машините, е сигурна не тъй като в нея има някаква загадка, а тъй като в софтуера на гласоподаване има авторско право ".



Довереното създаване на кода се прави в наличието на няколко души, само че то не е краят на процедурата . Тя завършва с издаването на решение за сходство (), изясни секретарят на министерството Ангел Петров.

" Основната илюзия е, че след довереното създаване нищо повече не може да се прави. То е един обред, в който една процедура се извършва следено от специалисти на ЦИК. Създават се няколко продукта в границите на тази процедура. Криптографският ключ, който заключва софтуера на машините, се генерира от членовете на ЦИК. Най-важният артикул от тази процедура е основаване на инсталационен имидж или флашка, с която след това следва да се конфигурира (софтуер) на 9000 машини ".

ЦИК прави процедурата по доверено създаване преди да завърши удостоверяването , тъй като би трябвало софтуерно време, в което изпълнителят на публичната поръчка ( " Сиела Норма " - б.р.) да конфигурира софтуера на 9000 машини. За това е нужна към седмица, сподели още секретарят.

" Довереното създаване основава един програмен продукт с този хеш, който от момента, в който е основан и предаден на ЦИК се употребява само и единствено от ЦИК. Тя развъжда този програмен продукт, тя го предава на изпълнителя на публичната поръчка, тя управлява инсталирането на машините ", съобщи Петров.

Зам.-министър Стойнов изясни, че е получил мандат от министъра Александър Йоловски да ревизира и да ръководи целия развой по удостоверяването на машините . Посочи още, че четирите групи и специалисти, следили процеса, са държали той да се подпише под решението.

" Аз съм тук поради уменията си като IT експерт. Вие бихте ли подписали едно от най-важните решения за една демократична страна, без да се погледнали това, което подписвате и удостоверявате? Три самостоятелни институции и четири групи за сертификация и доста външни специалисти - те всички споделят: " Вие би трябвало да подпишете ". Аз пожелах да управлявам този развой като следя, може би съм единственият зам.-министър, който досега е следил процеса директно, с цел да убеди себе си, личната си съвест и моя министър, че този развой е осъществен вярно ".



Нито Стойнов, нито специалистите са разкрили нередности в процеса.

Довереното създаване значи, че е построен програмен продукт, който има неповторим хеш код, или цифрово ДНК, което след това се търси на разписката от всяка една машина, разясни Ангел Петров.

" Ако до края на интервала на удостоверяването бъде открито, че този код не подхожда на техническите условия или на разпоредбите в Изборния кодекс, ние издаваме решение за отвод от засвидетелствуване и без значение, че софтуерът е доверено построен, той не може да се употребява в изборния развой, надлежно и машините не могат да се употребяват ".

Каза още, че дейностите на зам.-министъра от 25 октомври са били реплика на процедурата . Там е генериран друг хеш код, който обаче по никакъв метод не може да се употребява на машините , тъй като те са заключени от ЦИК.

" Единствените, които имат ключ от тези машини, са ЦИК и буди извънредно неприятно усещане, когато те кажат: " Ние не знаем с какъв код са конфигурирани машините " - това не може да бъде правилна информация ".

Стойнов съобщи, че всички присъстващи на така наречен доверено създаване са подписали голям брой протоколи и документи и всеки един от тях е бил запитан дали стои зад подписа си.

" Това е направено в кабинета на министъра, пред самия министър. Всеки един от тях го съобщи ясно. Аз не взимам еднолично решение за засвидетелствуване на машините, а го върша въз основата на отчет от три самостоятелни институции и четири екипа, които тестват машините ".



Петров изясни, че при довереното създаване на 23 октомври са били представители на ДАНС , както и политици, които също са снимали с телефоните си. ДАНС ги помолили да не снимат и да подпишат заявления за конфиденциалност.

" Процедурата от 25 октомври е реплика - при нея няма гледане на код, няма разбор, няма прекопирване на код. Там може да се снима ".

Гледайте тук или на:



Снимки: Българска телеграфна агенция



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР