Хенрик Ларсон (48 г.) разказа как е потърсил професионална помощ

...
Хенрик Ларсон (48 г.) разказа как е потърсил професионална помощ
Коментари Харесай

Хенрик Ларсон: Брат ми почина от свръхдоза

Хенрик Ларсон (48 г.) описа по какъв начин е потърсил професионална помощ след гибелта на брат си Роберт през 2009-а. Легендата на Селтик, Барселона и Швеция прикани хората, преминаващи през сходни контузии, да създадат същото, казвайки: " Не можеш да бъдеш избавен, в случай че не приказваш с някого ". Бившият нападател бе посетител на футболистите Робърт Снодграс и Крис Бойд в The Lockdown Tactics Podcast. В изявлението той разиска и някои паметни моменти от своята кариера. Той има 242 гола в 313 срещи за детелините (1997-2004), а след това бе част от Барса (19 гола в 59 срещи).

За незабравимия престой в Селтик
" Играчите, които Мартин О'Нийл събра в Селтик, бяха същинска класа. Крис Сътън, Алан Томпсън, Нийл Ленън... Това са единствено част от тях. Крис Сътън е най-хубавият сътрудник, който съм имал. Много огромно момче с визия за нещата, което знаеше по какъв начин се играе тази игра. Беше безусловно великодушен на терена. Работеше извънредно крепко, не спираше да тича и можеше да бележи голове. Много елементарно се играе с човек като него. Когато той отиваше да скача за глава, аз просто трябваше да преценява къде да търча ".



За шокиращия трансфер в Барса
На 32 години Ларсон отива в Барселона: " Бях споделил, че желая да отида да играя на някое по-топло място като климат. Мислех си в действителност за Испания, само че в никакъв случай не съм очаквал, че Барселона ще ме потърси. Като дете растях, гледайки Ромарио, Михаел Лаудруп и Куман. Да подпиша за техния клуб беше сбъдната фантазия. Чави още тогава беше добър, след това стана още по-добър. Андрес Иниеста пък бе просто едно малко момче. За Лионел Меси важи същото... Но тимът ни беше просто приказен. Да тренираш е необикновено. Роналдиньо? Тогава не бях виждал различен състезател да прави същите неща като него с топката ".

За спечелването на ШЛ
Ларсон печели ШЛ с Барса през 2006-а след триумф на финала против Арсенал в Париж: " Беше доста особено. Аз към този момент бях взел участие в един огромен край за Селтик против Порто в Севиля (за Купата на УЕФА). Не беше положително прекарване, тъй като ни победиха. Все още не ми е прелестно да приказвам за оня мач, само че да печеля по-късно в Париж беше велико, тъй като ШЛ е най-големият клубен шампионат, който можеш да спечелиш. Бях доста благополучен и даже не пих никакъв алкохол в онази вечер, тъй като желаех да запомня всичко. Затова и до през днешния ден в действителност мога да си спомня съвсем всичко.



За сина му Джордан
23-годишният Джордан Ларсон, който е наследник на Хенрик, сега играе за съветския гранд Спартак (Москва): " Много се гордея с него, в действителност съм благополучен от неговия напредък. На него също му е по-трудно спрямо другите момчета, тъй като още от дребен би трябвало да търпи сравненията с татко си. Не е заслужено да приказват за него, че играе в елита, тъй като аз съм бил добър футболист. Вижте какво е постигнал, той въпреки всичко е единствено на 23. Ако го сравнявате с мен, когато бях на неговата възраст, той даже ме бие с доста. Аз отпътувах за чужбина на 22, след това играх и на международно състезание. Това е единственото нещо, което му липсва досега, само че в доста връзки е по-добър от мен. Има доста повече експедитивност, техниката също му е по-хубава от моята. Може би към момента не бележи задоволително, само че по-късно в своята кариера ще развие визията си върху играта и ще бъде по-добър от мен и в това отношение.

За гибелта на неговия брат
" По време на моя престой в Шотландия (Селтик) имах брат, който взимаше опиати. Понякога има неща, които се случват, само че не можеш да ги контролираш. Знаейки всичко, което се случва с него, на мен ми беше доста мъчно да излизам всяка седмица на терена и да се съсредоточвам върху мачовете, които трябваше да играя. В последна сметка той одобри свръхдоза. Напрежението, което родителите ми изпитваха от това, а и паниката, която те имаха всяка вечер, засягаше и мен от време на време. Не е по никакъв начин елементарно, по тази причина е значимо да говорите. Аз го направих доста по това време и към момента го върша със брачната половинка си за неща, за които не бих желал да приказвам с други хора. Смятам, че е значимо да споделиш по какъв начин се чувстваш, с цел да може някой да ти помогне. И това може да е професионална помощ, каквато аз открих, откакто брат ми умря ".



Кога научава скръбната новина?
Ларсон е на лагер с националния тим на Швеция (преди подготовка против Дания за СП), когато научава за гибелта на брат си (на 35 години): " Бях в интервал, в който не се усещах по никакъв начин добре, тъй като в главата ми се редяха прекомерно доста въпроси. Жена ми сподели: " Добре, би трябвало да приказваш със експерт, с цел да уточниш някои неща. И аз направих тъкмо това. Отидох при психоложка и разговарях с нея за разнообразни неща. Почувствах се по-добре по-късно. Трябва да говорите с някого и да се отворите, с цел да можете да бъдете избавени, тъй като в противоположен случай тези, които са останали, се усещат отговорни за нещата. Питате се какво бих могъл да направя, можех ли да бъда по-добър слушател? Има прекалено много въпроси... Ако това значи да заплачеш, не е толкоз неприятно, тъй като усещаш облекчение. Важно е да свалиш товара от гърдите си. Ако не споделяш, ще стане още по-тежко. Затова моето обръщение е да се потърси помощ ", споделя Ларсон, обръщайки се към събеседника си Бойд, който пък губи брат си Скот (самоубийство).

За хегемонията на Селтик
Именно Ларсон оказва помощ на Селтик да спре хегемонията на Глазгоу Рейнджърс през 1997/98, само че в този момент не се вижда кой ще спре детелините следващата година, когато те ще гонят рекордна десета поредна купа в Шотландия: " Ще бъде хубаво да се случи. Лени (Нийл Ленън) прави страхотна работа там. Не споделям, че ще е елементарно, тъй като Рейнджърс ще направи всичко допустимо да спре Селтик към десетата поредна купа. В последна сметка обаче качеството на играчите на детелините е малко по-добро от това на противника ".



-------------
За последно бе отпред на Хелзингборг
След като приключи кариерата си през 2009 година, Хенрик Ларсон стартира работа като старши треньор. За последно бе отпред на родния си Хелзингборг. През 2016-а тимът изпадна от елита под негово управление, откакто загуби баража от Халмстад. През юни 2019 година Ларсон се завърна отпред на Хелзингборг. Неговият престой обаче бе къс. Още през август същата година той взема решение да напусне, защото губи от третодивизионния Оскаршамнс за Купата на Швеция. След мача той е обиждан в обществените мрежи. В кариерата си като треньор Ларсон е работил още в Ландскрона (2010-2012), Хьогаборгс (помощник, 2013), Фалкенберг (2014) и Енгелхолм (асистент, 2018-19).

" Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР