Хенри Кисинджър, който почина преди 2 седмици, беше казал, че

...
Хенри Кисинджър, който почина преди 2 седмици, беше казал, че
Коментари Харесай

Ива Митева: С тези текстове в Конституцията има опасност да се стигне до произвол

Хенри Кисинджър, който умря преди 2 седмици, беше споделил, че незаконното вършим незабавно, а за противоконституционното би трябвало повече време. Ние и нашите управници потвърждават тъкмо противоположното - противоконституционното също вършим незабавно. Интересно е, че съвсем всички решения през последната година на Конституционния съд е за акт на Народното събрание. И то за решения от последната година, такова нещо не се е следило до момента. Това сподели някогашният началник на Народното събрание Ива Митева в студиото на " ".

Тя напомни, че с цел да се пояснява закон, човек би трябвало да има юридическо обучение.

" За да изработите закон, в това число парламентарен, не се изисква никакво обучение и никаква подготовка. Може би и поради това качеството на законите е такова. Но Конституцията дефинира правовия ни ред. С тези текстове, които виждаме, има заплаха да се стигне до произвол. И те бързат, тъй като са поели ангажимент, мантрата на една част от тях е тъкмо това: " Промени в Конституцията ", добави Митева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея прокуратурата няма да стане по-независима.

" Политически ще стане по-зависима, изключително с това систематизиране шестима определени от Народното събрание и четирима от системата. Те ще имат своето болшинство за освобождение и назначение, в това число и дисциплинарки. Наскоро, четейки текстовете, ми направи усещане, че през 2003 година се е приело, че членовете на Висш съдебен съвет могат да бъдат освобождавани при дисциплинарно освобождение от служба. Народното събрание избира шестима, а те вътре се самоосвобождават. Нали разбирате за каква кавга става въпрос, когато вътре тези шестима членове ще могат да вършат дисциплинарки на останалите членове ", разяснява още тя.

Митева показа, че липсват основанията за освобождение на основния прокурор.

" Това е рисково, тъй като това ни е обвиняването и може да се заиграва с него. Ако желаете да вършиме сериозна правосъдна промяна, би трябвало да се намерения за структурата на правосъдната власт, обаче без Велико Народно заседание не може да го извършите. Заради това тръгнат с някакви безпомощни промени, ремонти, които до нищо не са довели. Имам опасения, че поправките са противоконституционни сами по своята същина ", акцентира Ива Митева.

Бившият началник на Народно събрание счита, че е било добре да се анулира решението за двойното поданство на депутатите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР