Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ, се срещна с

...
Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ, се срещна с
Коментари Харесай

Кисинджър се срещна с министъра на отбраната на Китай

Хенри Кисинджър, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати, се срещна с министъра на защитата на Китай Ли Шанфу в Пекин, заяви " Гардиън ".


По време на изненадващото посещаване Кисинджър съобщи, че е другар на Китай и насърчи двете страни да си сътрудничат по-тясно, се показва в изказването.

″ " Съединените щати и Китай би трябвало да отстранен недоразуменията, да съжителстват спокойно и да заобикалят борбата. Историята и практиката непрестанно потвърждават, че нито Съединените щати, нито Китай могат да си разрешат да се отнасят към другия като към съперник ", съобщи Кисинджър.

Без да посочва имена, Ли съобщи, че " някои хора в Съединени американски щати " преди не са съумели да срещнат Китай по средата на пътя, което е довело до спад на китайско-американските връзки до най-ниската им точка.

Срещата на Кисинджър с Ли се организира в миг, когато Джон Кери, специфичен делегат на президента за климата, също е в Пекин за договаряния по въпросите на климата.

Пътуването на Кери до Китай следва визитата на американския финансов министър Джанет Йелън и на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен през последните няколко седмици.

По-рано Блинкен заяви, че по време на визитата си през юни не е съумял да възвърне договарянията сред военните с Китай, напомня БГНЕС.

Дипломатическите връзки сред двете международни сили стават все по-обезпокояващи през последните месеци на фона на поредност от търговски разногласия в софтуерния бранш и нараснало напрежение към Тайванския пролив.

Посещението на Кисинджър идва съвсем тъкмо 52 години след тайното му пътешестване до Пекин през юли 1971 година - ход, който проправи пътя на тогавашния американски президент Ричард Никсън към нормализиране на връзките сред Съединени американски щати и Китай на Мао Дзедун.

Повече от половин век по-късно 100-годишният мъж продължава да се употребява с необятна респект в Китай. В публикация от май в китайския вестник Global Times приносът на Кисинджър за американско-китайските връзки е посочен като един от " върховете в кариерата му ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР