Хем строим, хем си разкриваме красотите“, заяви премиерът Бойко Борисов

Хем строим, хем си разкриваме красотите“, заяви премиерът Бойко Борисов ...

Борисов на инспекция по Хемус: Хем строим, хем разкриване красоти.


"Хем строим, хем си разкриваме красотите“, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в четвъртък на археологическите разкопки на древно селище от ІV век по трасето на магистрала "Хемус" в участъка между пътните възли Белокопитово и Буховци. Преди това той видя как се строи виадукт и посети стъкларския завод "Тракия Глас" в Търговище, на който обеща реновиране на извеждащия път.

Строежът на 16-километровия участък започна миналия август, но е забавен заради съдебните спорове по отчуждителните процедури, припомни зам.-регионалният министър Николай Нанков по време на станалото традиционно живо излъчване във Фейсбук страницата на Борисов на посещението.

"В момента фронтът е открит. Готови са колоните на виадукта и се монтират панелите", обясни Нанков на шофиращия "джипката" премиер, спирайки при 207-метровия мост по трасето. То е с дължина над 16 км и изграждането му от ДЗЗД "Хемус-16320" ще струва 120 млн. лв. без ДДС. Обектът трябваше да бъде приключен до края на 2020 г., по последни данни това ще стане през 2021 г. При посещението на терена на разкритото древно селище между Белокопитово и Буховци Борисов каза, че на археолозите са дадени допълнителни два месеца да завършат работата си по ескавирането и експонирането на находките. Дали това ще доведе до ново удължаване на срока за пускане на отсечката в експлоатация не стана ясно.  

Ръководителят на разкопките запозна Борисов с работата по проучването на римското селище от ІV век и откритите останки от къщи и пещи за производство на винени съдове. "Има култови ями, едната е с 5 черепа на около 10-годишни момичета, които са били обезглавени. Още не може да се разбере защо, може да е заради готско нашествие, но може и да е обред", каза шефът на археолозите. той допълни, че на експертите им трябват още два месеца за подборно проучване на единия от обектите, но ще се опитат максимално бързо да освободят терена за строежа на самия път.

Министър-председателят заяви, че най му е интересна историята за обезглавените момичета, а за показаната пещ за винени съдове обясни, че тъкмо идва от стъкларския завод в Търговище и откритието тук е "малък завод".

Източник: mediapool.bg