Хем строим, хем си разкриваме красотите“, заяви премиерът Бойко Борисов

...
Хем строим, хем си разкриваме красотите“, заяви премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов на инспекция по Хемус: Хем строим, хем разкриване красоти

" Хем строим, хем си разкриваме хубостите “, съобщи министър председателят Бойко Борисов при визитата си в четвъртък на археологическите разкопки на антично населено място от ІV век по трасето на автомагистрала " Хемус " в сектора сред пътните възли Белокопитово и Буховци. Преди това той видя по какъв начин се строи виадукт и посети стъкларския цех " Тракия Глас " в Търговище, на който даде обещание реновиране на извеждащия път.

Строежът на 16-километровия сектор стартира предишния август, само че е занимателен поради правосъдните разногласия по отчуждителните процедури, напомни зам.-регионалният министър Николай Нанков по време на станалото обичайно живо лъчение във Facebook страницата на Борисов на визитата.

" В момента фронтът е открит. Готови са колоните на виадукта и се инсталират панелите ", изясни Нанков на шофиращия " джипката " министър председател, спирайки при 207-метровия мост по трасето. То е с дължина над 16 км и построяването му от ДЗЗД " Хемус-16320 " ще коства 120 млн. лева без Данък добавена стойност. Обектът трябваше да бъде завършен до края на 2020 година, по последни данни това ще стане през 2021 година При визитата на терена на разкритото антично населено място сред Белокопитово и Буховци Борисов сподели, че на археолозите са дадени спомагателни два месеца да завършат работата си по ескавирането и експонирането на находките. Дали това ще докара до ново удължение на периода за стартиране на правата в употреба не стана ясно.

Ръководителят на разкопките срещна Борисов с работата по изследването на римското населено място от ІV век и откритите остатъци от къщи и пещи за произвеждане на винени съдове. " Има паметни ями, едната е с 5 черепа на към 10-годишни девойки, които са били обезглавени. Още не може да се разбере за какво, може да е поради готско настъпление, само че може и да е ритуал ", сподели шефът на археолозите. той добави, че на специалистите им трябват още два месеца за подборно изследване на единия от обектите, само че ще се опитат оптимално бързо да освободят терена за градежа на самия път.

Министър-председателят съобщи, че най му е забавна историята за обезглавените девойки, а за показаната пещ за винени съдове изясни, че таман идва от стъкларския цех в Търговище и откритието тук е " дребен цех ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР