"Хелоуин категорично се утвърждава всяка година като празника, който най-демонстративно

...
"Хелоуин категорично се утвърждава всяка година като празника, който най-демонстративно
Коментари Харесай

Дъщеря ми иска да е Спайдърмен. Къде сбърках като майка?

"Хелоуин изрично се утвърждава всяка година като празника, който най-демонстративно сблъсква всички полови стандарти! Малките момчета са чудовища и супергерои, а девойките се обличат като Дисни принцеси.

Дъщеря ми постоянно е била малко по-различна от останалите. Когато порасна задоволително, че да има мнение и да го отстоява, избра костюм на черна котка, и остана лоялна към него в продължение на цели пет години! За идният празник обаче реши, че желае да бъде Спайдърмен. И макар че откровено се веселя, че не се е повлияла от модата на Дисни принцесите и не е прекарала тези седмици обезпокоявана от алтернативата "Елза или Анна ", част от мен е леко обезпокоена.

 деца родители хелоуин iStock

"Спайдърмен е превъзходен избор! ", споделих и се замислих. Ами Жената знамение? Спестих ѝ мнението си, тъй като върху щерка ми така и така се стоварва задоволително напрежение. Негов източник са съучениците ѝ, които прекарват петъчната вечер в лакиране на нокти и правене на прически (момичетата) или ѝ споделят, че не може да си играе с тях на топка, тъй като "рита като момиче " (момчетата), или нашите родственици, които я назовават "мъжкарана ", тъй като избира да се катери по дърветата пред това, да оцветява с блестящи моливи.

Истината е, че аз почитам мнението ѝ. И даже да желае да бъде Елза, Пепеляшка, Спящата хубавица, ще приема и това, тъй като половото тъждество не се върти към това, да караш децата си да опитват единствено с цел да затвърдят образно позицията ти.

Обличането на маскарадни костюми би трябвало да е занимателно, Хелоуин би трябвало да е занимателен, и съм наясно, че мнението на мама може да скапе празненството, само че...

 деца родители хелоуин iStock

Нека се върнем на Спайдърмен и Жената знамение. Какво има той, което тя - не, с изключение на очевидното? Мисля, че повода щерка ми да харесва най-вече този супергерой е, че всички нейни другари и родственици от мъжки пол мислят същото. Те просто не правят оценка дамските персонажи по същия метод, макар че също имат свръхестествени качества, съизмерими с тези на мъжете.

Ако другите деца мислят щерка ми за странна, когато си играе на площадката в костюм на Спайдърмен, помислете си какво биха споделили за сина ми, в случай че отиде на Хелоуин празненство в костюм на Жената знамение. Именно тук се вижда значителната разлика. Защото децата са насърчавани да адмирират единствено супергерои от мъжки пол (както и спортисти, предприемачи и т.н.).

А когато приказваме за супергероини, спортистки, бизнесдами, не можем да твърдим същото. Прекрасно е да виждаме по какъв начин на огромния екран стартира да се обръща по-голямо внимание и на дамските персонажи, само че това не е задоволително.

 деца родители хелоуин iStock

Благодарение на дейната полемика, която се води по тематиката за половото тъждество в медиите и учебните заведения, девойките към този момент не се тормозят да подражават на обичаните си мъжки супергерои. Но онази част от полемиката, която е обвързвана с избора на децата по отношение на външния си тип, ползите и фантазиите си, не съумява да адресира казуса на момчетата, които желаят да имат дълги коси и да облекат костюм на Жената знамение.

Дъщеря ми е единствено на 9 години. Одухотворено, пламенно 9-годишно дребосъче, което се усеща по-добре в компанията на момчетата. Тя няма нищо срещу това, да е друга, само че въпреки всичко желае да се впише някъде (а това не се ли отнася за всички нас?). А на 31-ви октомври тя ще прави тъкмо това, и то в костюма на Спайдърмен...

А на мен май ми се пада достойнството и удоволствието да бъда Жената знамение. "

Автор: Клеър Гилеспи

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР