Хелерите са едни от най-добре познатите аквариумни рибки. Това е

...
Хелерите са едни от най-добре познатите аквариумни рибки. Това е
Коментари Харесай

Отглеждане на Рибки Хелер

Хелерите са едни от най-добре познатите аквариумни рибки. Това е по този начин тъй като, като се изключи че са извънредно красиви, те са и доста лесни за развъждане. Това ги прави подобаващи за развъждане и от начинаещи в акваристиката. От какви грижи се нуждаят хелерите?

Чрез селекция са основани голям брой породи хелер с разнообразни цветове и перки - черен, червен, мраморен, високоплавен, лироопашат, както и комбинации като аления лироопашат хелер.

Изкуствено основаните разновидности обаче могат да са по-предразположени към заболявания при рибките. Имайте поради това при развъждане на рибки хелери.

Стандартната риба без значение от цвета си е по-лесна за гледане и е подобаваща за общ аквариум, макар че мъжките могат да се тормозят един различен или да атакуват по-дребни риби от други типове.

Хелерите са енергични и им би трябвало относително огромен аквариум с твърда (но не солена вода), доста пространство за плуване и гъста растителност, която да служи за скривалище на другите риби, самките и новородените.

Хелерът е междинна по мярка и много дейна рибка, заради което се нуждае от по-голям съд, с цел да може да плува свободно. Обикновено е добре да се отглеждат един мъжки с няколко женски, а в случай че аквариумът е по-голям, може и повече мъжки. Имайте поради, че аквариумът би трябвало да е затрупан, тъй като могат да изскочат от водата.

Възрастните мъжки са по-склонни да демонстрират експанзия към други мъжки или други типове рибки. Хелерите съжителстват добре с множеството миролюбиви риби с сходни размери. Такива са да вземем за пример рибки Плата, Молинезия, Коридорас, както и с по-едрите Харациди.

Хелерите са всеядни риби. Ядат жива и замразена храна, както и люспи и гранули. Задължително предлагайте и растителна храна и спирулина. Ако имате опция, наблюдавайте екскрементите на тези риби. Ако на цвят са сред зелено и черно, значи всичко е наред. При изискване, че са в различен цвят, сменете храната на хелерите неотложно.

Размножаването на хелер е елементарно и не изисква доста старания. Както всяка живородка, той е живораждаща риба, което значи, че след оплождането, женската риба резервира хайвера в себе си, до момента в който той не се излюпи и дребните излязат на бял свят.

Хелерите се развъждат независимо в гъсто горист аквариум, само че по-добре е откакто забременее една рибка, да се реалокира в обособен аквариум. Това се постанова, тъй като всички живородки демонстрират канибалистично държание към тяхното потомство.

Ако и вие желаете такива красиви любимци, разгледайте тези разгласи за декоративни рибки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР